Toate focarele de pestă porcină au fost ridicate în Moldova

Restricțiile impuse privind Pesta Porcină Africană în Republica Moldova au fost ridicate pe data de 12 iunie, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Astfel, la moment în satul Lărguța, raionul Cantemir, Codrii Tigheciului au fost închise toate focarele de Pestă Porcină Africană înregistrate la porcii domestici și mistreți.

Însă, cu toate aceste reușite, riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent, având în vedere că în țările vecine apar noi focare de boală, atât la porci domestici, cât și la mistreți.

În Republica Moldova, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 17 focare de Pestă Porcină Africană, dintre care 14 focare la porcii domestici, 3 la porcii mistreți, fiind nimiciți din cauza infecției 334 de porci și 21 de mistreți.

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor, sau a depistării cadavrelor de mistreți.

Totodată, să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, ANSA solicită cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitar-veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza virusului nominalizat, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile legislative.

ANSA este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.