„Toate deșeurile din Glodeni… trec pe râpă” / VIDEO

După zeci de ani de așteptare, locuitorii din Glodeni și Hîjdieni vor scăpa de mirosul insuportabil provocat de scurgerea apelor reziduale din sistemul de canalizare al orașului în râul Căldărușa și în lacurile din preajmă. În localitate va fi ridicată o stație de epurare a apelor reziduale. Pe lângă aceasta vor fi construiți și trei km de sistem de canalizare, relatează TVN.MD.

Cei mai bucuroși de construcția stației de epurare sunt locuitorii satului Hîjdieni, care spun că din cauza mirosului insuportabil, nici geamurile nu le pot deschide.

„Toate deșeurile din Glodeni… trec pe râpă. Moare peștele în iazuri, aici e un miros vara, e insuportabil. Cândva a lucrat stația de epurare la uzina de zahăr, uzina s-a închis, stația nu mai lucrează”. 

„Ne bucurăm foarte mult pentru asta. Credem că o să avem un aer mai plăcut în sat, că îi foarte urât, chiar dimineața de multe ori miroase foarte urât și credem că o să fie mai bine”.

„Dimineața când ne trezim deschidem ușa la ora 5.00, la 6.00, așa e un miros că te înăduși. Imposibil să răsufli, așa putoare cum spune moldoveanul. E binevenit asta”. 

Și primarul localității, Radion Palii spune că construcția unei stații de epurare este imperativă pentru oamenii din sat.

Radion Palii, primar, s. Hîjdieni: „Este foarte benefic pentru satul nostru, pentru că oamenii sunt deja la limită. Când avem temperaturi de 25 de grade vara este imposibil. Am avut un caz, acum trei ani. Un lac care este în gestiunea primăriei am avut pierderi masive de pește. Deșeurile acestea ajung până în râul Prut”.

Până acum, orașul avea un contract cu stația de epurare de la fabrica de zahăr din Glodeni, dar din cauză că aceasta a fost închisă deșeurile sunt pompate și deversate direct în râul Căldărușa, care până la urmă ajung în Prut.

Construcția stației de epurare este posibilă datorită unui proiect câștigat de consiliul raional Glodeni, în parteneriat cu primăria orașului și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Ion Cojocari, președinte, r. Glodeni: „Cu părere de rău, stația de epurare a apelor reziduale din orașul Glodeni, de mai mulți ani nu este funcțională, ceea ce influențează negativ atât din punct de vedere ecologic, dar și aduce disconfort cetățenilor. Noi ne-am asumat ca să ducem tot managementul acestui proiect. Suntem la o etapă inițială, unde încă multe lucruri nu sunt clare, dar care va avea rezultate. Cu siguranță contribuie atât consiliul cât și primăria cu 10% din costul proiectului”.

Stela Onuțu, primar. or. Glodeni: „Construcția stației de epurare pentru orașul Glodeni este un obiectiv important, pentru că la moment noi nu avem stație de captare și preluare a apelor reziduale. Este o stație biologică, nu este o stație chimică. Este o stație de tip închis, pentru că poziția aleasă se află în apropierea zonei urbane. Este cu un impact pozitiv asupra mediului”.

Costul proiectului depășește suma de 20 de milioane de lei. Lucrările de construcție vor începe chiar anul acesta. Potrivit autorităților, stația ar putea fi dată în exploatare până în 2023, iar aceasta va fi amplasată pe teritoriul fostei fabrici de uleiuri eterice.