„Toată lumea așteaptă să plece din țară. Nu au niciun viitor aici…”

Scumpirile în lanț din ultima perioadă îi pun la grea încercare pe moldoveni. Oamenii sunt nevoiți să scoată din buzunare tot mai mulți bani pentru produse alimentare, mărfuri și servicii, iar asta – e de la sine înțeles – nu place nimănui.

„Foarte rău, într-adevăr foarte rău. Fiindcă se ridică produsele, motorină, benzina, pe zi ce trece. E o problemă că nu poate lucra nimeni ca să producă marfa necesară pentru țară întreagă, agricultură, semințe. Lumea nu trage atenția la astea, dar se va răscula, să meargă la parlament, și atunci va fi altfel. Dar așa, nu avem ce face.”

„Cum vă descurcați cu toate aceste scumpiri? Pe unde e greu, pe unde e ușor, dar ne descurcăm. Noi trăim la țară, mai pui o roșie, un ardei, dar cel care trăiește la apartament nu are cu ce. Plătește căldura și mai trebuie să-și ia ceva de mâncare.”

Panica în jurul războiului din Ucraina i-a făcut pe oameni să-și facă rezerve de produse alimentare și de uz casnic. Acest fapt a condiționat epuizarea stocurilor în unele magazine și majorarea simțitoare a prețurilor.

„Care produse s-au scumpit cel mai mult? Lactatele! Brânza, laptele, mai ales untul. Hrișcă nu-i nicăieri, sare văd cu nu este în magazin, dar eu îmi cumpăr din timp pe tot anul și nu am probleme.”

„Cel mai mult sarea e scumpă, opt, nouă lei, dar a fost șase, șapte. Macaroanele tot s-au scumpit, au fost 12 lei, iar acum să cumperi un pachet trebuie douăzeci și ceva de lei.”

Prețurile la produsele alimentare ating cote anormale pentru această perioadă a anului, spun experții, dar și cetățenii de rând.

„Mai pe scurt (кароче), cum se spune, în ziua de azi, când mergi la lucru, salariul nu-l ridică, dar s-a scumpit totul și nu se ajung bani. Intri cu 200 de lei în magazin și încerci să cumperi ceva…ieși cu nimic. Banii s-au dus, dar ieși cu nimic.”

„Câte oleacă ne descurcăm, mai înainte făceam multă mâncare și o aruncam. Ca în Europa, ei fac mâncare pentru astăzi numai și o mănâncă. Da noi facem pentru mâine și a doua zi o aruncăm, că nu e bună.”

„Toți spun că lumea e multă și nu se ajunge mâncare. Dați-i pace lumii să trăiască cum a trăit. Cum a trăit pe fața pământului așa, când i-a veni ceasul, atunci va muri.”

Nimeni nu poate spune cu certitudine ce ne așteaptă de acum încolo. Cert e că nu vor fi nicidecum vremuri bune.

 „Ce credeți că ne așteaptă? Ne așteaptă o criză, nu chiar mare, așa gândesc eu. Poate va reveni totul la normal. Cu ajutorul Domnului, sperăm că totul va fi bine.”

„Ce ne așteaptă?… O să ne luăm gențile, toți avem documente făcute. Ați văzut ce se face la secția de pașapoarte? Parcă se vinde pește proaspăt, stau câte 50 de oameni afară, de când a început tot acest război. Toată lumea așteaptă să plece din țară, nu au niciun viitor aici. Duceți-vă pe dealuri, totul e pârloagă. Cu ce să are tractoristul pământul? Mai era vorba să ne pună și amenzi dacă nu lucrăm pământul. Cu ce, dacă torni de 500 de lei 18 litri de motorină? Ce face acel tractor cu 18 litri de motorină?”

În 2021, Republica Moldova a înregistrat o inflație de aproape 14 %, cea mai mare din ultimii 18 ani. Potrivit experților, prețurile vor continua să crească și în următoarele luni.