La 13 mai, marcăm ziua dorului. E o emoție pe care o trăim des – ne e dor aproape zilnic de oameni, de locuri, de anumite perioade din viață.
Viorel Furculiță, reporter: „Ne plângem că ne e dor de cineva sau de ceva, iar de la a recunoaște acest lucru și până la a face ceva este cale lungă. Deseori, spunem că ne e dor de părinți, sau alți oameni apropiați, dar cu greu ne găsim timp să îi sunăm sau să îi vizităm.”
„Ce semnifică dorul pentru dumneavoastră?
Probabil, dorul de casa părintească, de părinții care deja au plecat în ceruri, de copilăria care nu se va mai întoarce, de oamenii pe care nu i-ai văzut de mult, fiindcă sunt plecați peste hotare.”
„Nu știu cum să-l explic, am impresia că dorul este simțit sau trăit de fiecare persoană în parte și cred că are o semnificație universală. În general, unele persoane nu cred că poți simți dorul.”
„Deci, este așa o nostalgie, probabil, nu știu dacă acesta este sinonimul, după ceea ce a fost frumos și sfânt pentru noi, ceea ce nu mai putem întoarce, spre regret.”
Cuvântul „dor” este intraductibil.
Iar Ziua Dorului este un îndemn să ne amintim de lucrurile frumoase, de oamenii pe care îi iubim.
„De cine vă este dor?
Permanent îmi este dor de copilul meu, de părinți și persoana dragă.”
„După ce voi termina facultatea și toate studiile superioare, voi pleca de la casa părintească și îmi va fi dor de mama, de părinți și familie.”
„Dorul de copii, în primul rând, dacă sunt peste hotare este un dor mare, de rude și de apropiați.”
„Pot să transmit un mesaj celor dragi mie, prietenilor, colegilor cu care cândva am învățat împreună, la facultate și colegiu. Să fie sănătoși, fericiți și să se bucure de clipele de astăzi, pentru că nu știe ce ne așteaptă în viitor.”
În popor se spune: „Cântecul alină dorul”. Din acest motiv, unele piese pe care le ascultăm ne duc cu gândul la oamenii dragi, la momente pe care nu le vom putea uita niciodată.
„Depinde de situații, uneori unele melodii mă fac să resimt acest sentiment. Poate fi și o piesă clasică, care nu neapărat are cuvinte despre dor, dar pentru că s-au întâmplat niște situații în viața mea, mă duc cu gândul la dor.”
„Dorule Dor, cred că Nicolae Sulac îl cânta, sau cineva din interpreții populari.”