Ministerul Agriculturii a lansat un Proiect de Asistență de urgență pentru atenuarea impactului secetelor, cu sprijinul Guvernului Japoniei

 Seceta extremă din ultimii ani, dar și impactul războiului din Ucraina, ce a perturbat lanțurile de aprovizionare și a crescut costurile agricole, au dus la o criză profundă în agricultura moldovenească. În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a  lansat un proiect urgent de asistență a agricultorilor, având ca soluție distribuția semințelor de sorg, precum și asigurarea cu furaje pentru animale. Proiectul este finanțat de Guvernul Japoniei și implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Iurie Scripnic, Secretar de Stat MAIA a declarat la deschiderea evenimentului că în 2024 ministerul a asigurat 15 000 de capete de bovine cu furaje, iar în 2025 le recomandă agricultorilor experimentarea cultivării sorgului. “Succesul proiectului depinde de toți cei implicați în acest proiect: fermieri, instituții de cercetare, minister, ca să avem progrese palpabile ce ne-ar ajuta să facem față crizelor din agricultură”, a spus oficialul.

Excelența Sa, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a declarat că motivul pentru care Japonia susține agricultura Republicii Moldova este că acesta este un sector foarte important pentru Moldova. În plus, „aderarea la UE va aduce un sprijin considerabil pentru agricultură și infrastructura rurală din Moldova.”

YAMADA YOICHIRO, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova:

“Japonia este deja de mai mulți ani partenerul Republicii Moldova în sectorul agrar și văzând că Republica Moldova a fost afectată de secetă aproape în fiecare an, din 2020 până în 2024, credem că va putem ajuta cu ceva să depășiți această situație.”

Tudor Robu, Reprezentantul adjunct al FAO în Republica Moldova, a menționat că acest proiect vine să diminueze povara provocată de secetă și presupune trei activități distincte pe care se va axa.

TUDOR ROBU, Reprezentantul adjunct al FAO în Republica Moldova:

“Noi ne vom axa pe trei activități: vom distribui furaje de calitate pentru fermele zootehnice și pentru crescătorii casnici de animale; în al doilea rând, vom distribui semințe de sorg pentru a experimenta care pot fi roadele acestei culturi în condiții de secetă, știind, de altfel, că această cultură este mai rezistentă decât porumbul la schimbările climatice și, nemijlocit, la secetă și poate avea o productivitate destul de bună în Republica Moldova. În al treilea rând, fermierii mici, dar și cei mai vulnerabili vor beneficia de asistență tehnică.”

Victor Ghercadi, unul din femierii prezenți la eveniment, spune că deține o fermă de 100 de vaci mulgătoare și de junici. „Sorg am plantat în anul 2023, vreo două hectare şi jumătate, de probă, să vedem ce rezultate vor fi – sorg înalt care crește până  la 3 metri, pentru furaje la animale. Am observat că la secetă el este mai rezistent decât porumbul”, susține fermierul.

Proiectul are o valoare de 560 de mii de dolari și are o durată de implementare până în februarie 2026. În plus, în cadrul proiectului vor fi organizate o serie de Școli de Câmp pentru Fermieri (FFS), ce vor facilita învățarea și schimbul de experiență între fermieri, pentru a promova practici agricole durabile și a consolida reziliența agricolă.

Citiți mai mult:

https://agrotv.md/pastele-orthodox-si-cel-catolic-vor-fi-sarbatorite-in-aceeasi-zi-in-2025-la-20-aprilie/

Livadă de prun îngrijită ca la carte: munca din primăvară aduce roade toamna

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.