Tipuri de mori și batoze în funcție de cerealele prelucrate

Morile și batozele au devenit utilaje importante în creșterea animalelor. Dacă locuiești la țară sau ai o mica fermă de animale, sigur îți dorești cea mai bună, rapidă și sigură metodă de hrănire a acestora.

Diferența dintre moara și batoza

Pentru a avea animale cat mai productive si mai sănătoase, pentru a le menține starea si aspectul viguros cat mai mult timp, acestea au nevoie de furaje de calitate si de o hrana cat mai variata si nutritiva. Cunoașterea caracteristicilor nutritive si a necesarului de hrana in funcție de rasa, vârsta si starea de sănătate a animalului sunt aspecte importante de care trebuie sa ti cont.

Produse recomandate

Amestecator furaje, Tehno, 1000kg, 2000 l, 2.2 kW

Batoza cu picioare patrate pentru curatat porumb Elefant 5STY-40-90, 220 V, 1800 W, 300 kg/h
Batoza dubla ELEFANT BE-4000

Timpul s-a schimbat, înainte bunicii noștri duceau cerealele la moara satului pentru a face faina si mălaiul pentru alimentația lor, dar si a animalelor. In vremurile noastre, acest lucru s-a schimbat, putem sa ne pregătim singuri aceste furaje chiar din propria gospodărie, sigur si ecologic, tot ce trebuie sa facem este sa investim într-o moara sau o batoza de calitate.

In funcție de nevoile fiecăruia si de numărul de animale deținute exista destule modele din care sa alegi cea mai potrivita moara sau batoza pentru tine.

Diferențe dintre moara si batoza

Atunci când hotărăști sa investești intra-un utilaj de genul acesta, trebuie sa fii sigur ce cumperi. Exista o oarecare confuzie intre moara si batoza si multe persoane încă nu cunosc pentru ce se utilizează.

Moara folosește același concept pe care strămoșii noștri îl foloseau, acela de a mărunții boabele de porumb sau alte cereale într-o pulbere fina si comestibila.

Batozele au fost create pentru a ne scapă de stresul desfăcutului boabelor de pe știulete folosind mișcarea circulara a scripeților si curelelor.

Tipuri de mori si batoze

Când alegem tipurile de mori sau batoze, trebuie sa avem grija si sa fim atenți la ce ne dorim, care sunt așteptările noastre si pentru ce utilizam utilajul. In funcție de necesitățile noastre, cele mai importante aspecte de luat in calcul sunt:

  • Puterea motorului
  • Capacitatea de mărunțire
  • Modul de funcționare
  • Numărul accesoriilor

Puterea motorului, consta in raportul dintre lucrul mecanic realizat de propulsor si viteza unghiulara, fiind calculate in kilowați sau cai putere. Morile de cereale funcționează electric sau manual, acestea pot genera o putere intre 1.1 kW si 3500 W in funcție de acest aspect puteți alege moara de care aveți nevoie.

Este cel mai important aspect de care trebuie sa ținem cont atunci când investim într-o moara, cu cat motorul este mai puternic cu atât cresc performantele utilajului, de asemenea un factor important este si numărul de turații pe minut al motorului care atunci când este mai mare creste si capacitatea de măcinare in kg/h a cerealelor procesate, ciocănelele vor avea un impact mai mare si vor mărunți mai repede si mult mai fin.

 

Pentru a face alegerea cea mai buna, trebuie sa ții cont de numărul de animale din gospodărie, pentru gospodăriile si fermele mici cu un număr redus de animale, o moara cu un motor de 750 W este cea mai potrivita, nu consuma mult si este ușor de manevrat, dar pentru fermele de mari dimensiuni, cu producție extinsa este recomandat un motor începând de la 1700 W care sa aibă, aproximativ, o turație de 3000 rom.

Capacitatea de mărunțire consta in competenta utilajului de a produce uruiala, exista utilaje cu capacitate redusa pentru gospodarii mici sau utilaje cu o capacitate mare de producție pentru fermele mai mari sau pentru prelucrări industriale. Morile încep de la o capacitate de 150 kg/h si ajung pana la 3000 kg/h, in funcție de nevoile tale alegi moara potrivita.

Capacitatea de procesare sau de mărunțire este un factor important de luat in calcul, trebuie sa identifici care sunt nevoile tale si care este cantitatea de cereale pe care moara o poate macină pe ora. O moara cu ciocanele 3 in 1 poate mărunți orice fel de boabe, poate toca fan sau lucerna si poate avea si funcție de râzătoare pentru rădăcinoase, fructe sau legume. In funcție de acest aspect si de modul de folosire un motor de 4 kW are o putere de mărunțire de pana la 400 kg/ h a cerealelor boabe, dar scade la 200 kg/h pentru știuleți iar pentru lucerna sau fan, productivitatea sa ajunge la 100 de kg pe ora.

Modul de funcționare este dat de principiul de fiabilitate al utilajelor, exista mori cu ciocanele, granulatori, batoze care funcționează electric sau manual.

Produse recomandate

 

Batoza Elefant BE-2000 cu picioare rotunde

Batoza pentru porumb GF-2018, 3000kg/h fara motor

Batoza porumb 5TY-60, 1500 kg/h, electrica, fara motor

Numărul accesoriilor este foarte important, cu cat mai multe accesorii are un utilaj cu atât mult avantajele acestuia cresc. De aceea, sitele de calitate, cuțite puternice, cuva generoasa fac din utilajul tău o alegere perfecta.

Sitele ajuta la realizarea produsului finit, pot oferi o mărunțire grosiera, mijlocie sau fina in funcție de preferințe si de alimentația animalelor. Sitele sunt poziționate in fata gurii de deșertare si au orificii de diferite dimensiuni pentru diferite grade de mărunțire, cele mai comune dimensiuni sunt de 2 mm, 3 mm, 4 mm si 5 mm.

Moara cu ciocanele

Moara cu ciocanele este cea mai cunoscuta si cea mai utilizata in procesul de tehnologizare a hranei animalelor si nu numai. Folosește un mecanism destul de simplu de funcționare, dispune de o carcasa, un element rotativ ce este situat orizontal si pe care sunt montate ciocănelele. Acestea au diferite stiluri sau forme, sunt turnate sau forjate.

In funcție de modelul pe care dorești sa-l achiziționezi sau pe care deja li ai, este foarte important sa știi ca hrana animalelor trebuie sa fie bine mărunțita pentru ca acestea sa aibă o digestie corecta iar nutriții sa fie absorbiți complet.

Majoritatea morilor din comerț toaca aproximativ toate tipurile de cereale: porumb, grâu, orz, ovăz, secara, leguminoase chiar si lucerna sau paie. Moara cu ciocanele, este un utilaj extrem de folositor, aceasta toaca cele mai comune cereale si reprezintă o soluție foarte convenabila, deoarece procesul de prelucrare este controlat chiar de tine si astfel poți sa ajustezi sau sa modifici cat de fin sau grosier vrei sa faci cerealele in funcție de animalele pe care le ai.

In funcție de moara pe care o alegi, acestea pot avea intre 16 sau 24 de ciocanele, au cel puțin 2 cuțite simple, moara electrica poate fi alimentata la priza normala si de obicei nu au un consum de energie exagerat.

Unele mori dispun de elemente de fixare, altele au o construcție staționara, principiul de funcționare al morilor este destul de simplu, cerealele trebuie puse in fanta de alimentare, acestea coboară in camera de măcinare unde sunt zdrobite de ciocanele. Ciocănelele zdrobesc gradual cerealele si sunt împinse către sita cu diferite deschizături in funcție de granulația pe care o vrei, după ce cerealele au ajuns la nivelul de mărunțire optim, folosind forța gravitaționala acestea vor cădea in recipientul de colectare.

Morile cu ciocănelele se folosesc de obicei pentru uzul casnic, pot macină diferite tipuri de cereale pana la o anumita granulație in funcție de sita folosita. In majoritatea cazurilor, morile sunt acționate de un motor electric iar cu cat motorul este mai puternic cu atât cresc performantele utilajului.

 

Batozele

Batozele merg pe principiul separarii cerealelor de stiulete, pastaie sau de spic, se folosesc cel mai mult in fermele mari sau medii dar si in propria gospodarie. Ajuta foarte mult in procesul de morarit, te scapa de o munca obositoare, dar necesara. Batozele sunt utilaje stabile, puternice si rapide, pentru a investi intr-un astfel de utilaj trebuie sa stabilesti de la inceput pentru ce cantitate de cereale doresti sa o utilizezi si cat de des vrei sa o utilizezi, cu cat motorul este mai puternic cu atat poate face fata cu brio unei cantitati mari de productie, de aceea un motor puternic este egal cu o productie mai mare.

Granulatorul de furaje

Este un utilaj de uz gospodaresc si se foloseste pentru procesarea furajelor de cereale: grau, secara, porumb, seminte olaginoase, orz, fasole, fan etc in granule de dimensiuni mici, denumite pelete ce se foloseste pentru hranirea pasarilor, ovinelor, iepurilor, porcilor si chiar si a pestilor.

Pentru o functionalitate in parametii optimi se recomnada ca cerealele sa fie macinate in prealabil pentru a nu exista pierderi de produs.

Garanulatoarele de furaje au un design ergonomic pentru a putea fi manipulate usor, dispun de matrite care au rolul de a regla granulatia dorita si sunt actionate de motoare electrice sau alte tipuri de motoare in functie de modelul ales.

Cele mai cautate modele de mori, batoze sau granulatoare in ultima perioada sunt cele motorizate, adica cele actionate de un motor electric, in majoritatea cazurilor, deoarce au o performanta mai ridicata, ofera o rapiditate mai mare de procesare si un minimum de efort din partea utilizatorului, cu toate acestea, mai exista pe piata si mori actionate manual dar au o capacitate redusa de procesare si se folosesc mai mult pentru fructe, legume sau cereale mai moi, sunt mai greu de utilizat dar cel mai mare avantaj este ca cerealele isi pastreaza caracetristicile, deoarce toate partile nutritive din acestea nu se distrug prin procesul de macinare.

Conlcuzii

Timpul s-a schimbat, noi am evoluat la fel si procesul de hranire al animalelor, exista acum diferite metode si utilaje care sa ne usureze efortul depus in pregatirea furajelor pentru animale. Tot procesul s-a fluidizat, datorita performantelor ridicate pe care utilajele ni le ofera, acum putem macina multe tipuri de cereale, leguminoase, fan sau lucerna chiar la noi in gospodarie folosind aceelasi tip de utilaj pentru toate acestea. Morile si batozele sunt usor de folosit si manevrat, au o capacitate de procesare destul de mare si vin dotate cu motoare puternice si performante, tocmai pentru a ne scapa de grija alergatului in stanga si dreapta in cautarea celei mai bune mori.