Tinerii învață să facă agricultură inteligentă
Elevii și profesorii de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Stăuceni vor avea condiții mai bune de învățământ. Prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”, instituția va fi dotată cu echipamente de ultimă generație, datorită unei investiții de două milioane de euro. Lucrările de renovare presupun nu doar modernizarea clădirii, ci și înființarea mai multor plantații, între care una de viță-de-vie și o livadă, cu o suprafață de jumătate de hectar. Iar pe viitor, elevii vor avea și un laborator de procesare a produselor horticole, care le va permite să învețe cum se face agricultură inteligentă.
Iurie Vîrlan, consultant comunicare, Proiectul „Livada Moldovei”: „Laboratorul va corespunde tuturor standardelor de calitate, igienă etc, astfel încât el să fie exact de bun ca și laboratoarele din Europa, să fie similar celor care au fost construite de unii agenți economici din țara noastră. Și tocmai prin această modalitate de a investi în educație, vom putea deschide porțile exportului produselor horticole procesate.”
Elevii și cadrele didactice au sădit copaci.
Ana Railean, profesoară, Centrul de Excelenţă în Viticultură și Vinificație: „Este un beneficiu, cred eu, ca și profesorii să participe, împreună cu elevii, la plantarea acestei livezi și până la urmă, ziua aceasta devine istorie.”
Petru Ursu, fost profesor, Centrul de Excelenţă în Viticultură și Vinificație: „Contribui cât de cât cu aportul meu modest la revenirea acestei instituții de învățământ pe nivelul acela la care a fost ea cândva.”
Elevii sunt implicați în întregul proces tehnologic: de la alegerea terenului, soiurilor și înființarea livezii, până la întreținerea culturilor, recoltarea și procesarea producției, datorită laboratorului care va fi amenajat.
„Este o misiune foarte importantă nu doar pentru Centrul de Excelență, dar și pentru întreaga natură. Laboratoarele din colegiu sunt deja învechite și necesită o înnoire urgentă, dar nu ne rămâne decât să așteptăm.”
„Deja plantăm, facem un act de caritate bun pentru viticultura ecologică.”
Acest proiect este cel mai mare din istoria instituției.
Sergiu Zabolotnîi, director, Centrul de Excelenţă în Viticultură și Vinificație: „Pentru instituție este foarte important acest proiect fiind că sectorul didactic este destul de învechit și noi îl renovăm. Renovăm toată baza tehnico-materială, adică sectorul didactic, să fie mai bine decât la toți.”
Potrivit autorităților, prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”, Uniunea Europeană va contribui la reabilitarea și dotarea a zece instituții educaționale și de cercetare din țară.
Sergiu Gherciu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii: „Toate instituțiile cu profil agricol vor beneficia în jur de 12 milioane de euro. În primul rând, în renovarea laboratoarelor și altor componente care vor ajuta studenții și elevii să beneficieze de utilaje de ultimă generație, pentru a fi în pas cu acele schimbări și inovări ce se produc în lume.”
Termenul de realizare a acestui proiect este de trei ani. La Centrul de Excelenţă în Viticultură și Vinificație din Stăuceni învață peste 300 de elevi și activează 41 de cadre didactice.