Tinerii au comemorat victimele celui de-al Doilea Război Mondial / VIDEO

Victimele regimului NKVD-ist au fost comemorate la Bălți, acolo unde a fost amplasat „Lagărul prizonierilor de război” din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mulți tineri au venit să depună flori și să-i pomenească pe cei plecați la ceruri. În total, războiul care a durat între anii 1939-1945 a luat viața a 70 de milioane de oameni, relatează NordNews.

„Am venit la monument pentru a-i comemora pe luptătorii celui de-al Doilea Război Mondial. Am venit să ne arătăm recunoștința.”

„Comemorăm victimele războiului, pe toți cei care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial și a prizonierilor din acest lagăr cu numărul 33, care a fost amplasat pe lunca Bălțiului, astăzi-strada Nicolae Iorga. În așa fel ne arătăm recunoștința și regretul pentru persoanele care și-au pierdut viața pe nedrept. Vrem să ne asigurăm că istoria nu se va repeta”, au spus tinerii.

Lagărul de concentrare nr. 33 din Bălți a fost unul dintre cele mai mari lagăre ale armatei sovietice. A fost înființat la marginea orașului Bălți, într-o zonă mlăștinoasă din lunca râului Răut și a existat din vara anului 1944 până în octombrie, după care a fost transformat în lagărul nr.103.

În doar trei luni, pe aici au trecut aproape 50 de mii de prizonieri de război, români, germani, maghiari, ucraineni și alţii.

Lilia Stratin, profesoară de istorie: „Se cunoaște despre condițiile precare în care erau ținuți. Nu aveau medicamente, nu aveau mâncare, era un adevărat masacru. Un document găsit în anul 1990 arată că numărul celor decedați a fost de 2362 de persoane. Cu părere de rău nu cunoaștem cine erau ei.”

Pe 7 mai 1992, pe acest loc a fost ridicată Troița. În vara anului trecut, crucea a fost afectată de un incendiu de vegetație.

Sergiu Burlacu, consilier, mun. Bălți: „Cei care sunt astăzi în morminte, luptând pe diferite tabere, nu mai au ce împărți. E de datoria noastră să-i pomenim pe toți. Sperăm că în acest an ne va reuși, totuși, să punem temelia unui Crucifix, aici, în Bălți. Crucea demonstrează împăcarea noastră și tot ea unește toți creștinii.”

Primul act al capitulării necondiționate a Germaniei a fost semnat la Reims, Franța, pe data de 7 mai 1945 și a intrat în vigoare pe 8 mai, la 23.01 conform orei Europei Centrale. Acesta nu a fost pe placul sovieticilor.

Astfel, tot pe data de 8 mai, într-o suburbie a Berlinului a fost semnat al doilea act al capitulării. Din cauza fusului orar, acest lucru s-a întâmplat la primele ore ale zilei următoare -9 mai, la 00:43, conform orei Moscovei.