Termenul de valabilitate al semnăturii electronice, extins

Termenul de valabilitate al semnăturii electronice a fost extins de la doi până la cinci ani, anunță Serviciul Tehnologia Informaţiei și Securitatea Cibernetică. În cadrul unei conferințe de presă, s-a discutat despre raționamentul, avantajele și beneficiile acțiunii, precum și importanța modificărilor legislative în acest sens.

Gheorghe PANTAZ, director STISC:  „Prin extinderea termenului de valabilitate, dezvoltăm serviciul, oferim confort utilizatorilor și facilităm beneficierea de servicii publice electronice calitative la distanță/on-line. Simplificăm accesul la serviciile electronice și depășim barierele de interacțiune dintre cetățean și stat. De asemenea, acțiunea de extindere a termenului de valabilitate are menirea să reducă cheltuielile de utilizare a semnăturii electronice pentru utilizatorii finali ai serviciului, dar şi să sporească utilizarea și implementarea la scară largă a serviciilor electronice în Republica Moldova. Costul pentru procurarea cheii publice pentru perioada de până la cinci ani va fi de 650 lei. Cei care dețin o semnătură electronică cu o valabilitate de până la doi ani le pot utiliza până la expirare. Totodată, în prezent, STISC în comun cu AGE, SIS și MAEIE suntem în proces de dezvoltare a unei proceduri ce va permite obținerea semnăturii electronice prin intermediul misiunilor diplomatice. Acest fapt va permite concetățenilor noștri să obțină semnătura electronică și să o utilizeze pentru servicii electronice la distanță”.

Până în prezent, STISC a asigurat obținerea semnăturii electronice pentru circa 200 de mii de utilizatori, din diferite domenii de activitate, persoane fizice și juridice, mediu de afaceri, etc., iar în contextul noilor tehnologii și tendințe de digitalizare, instituția are drept obiectiv modernizarea și simplificarea accesului la serviciile publice.