Termenul de valabilitate al asigurării medicale obligatorii a fost prelungit cu o lună

Termenul de valabilitate al asigurării medicale obligatorii a fost prelungit cu o lună. Astfel, documentul va fi valabil până în data de 31 ianuarie a fiecărui an, și nu până la 31 decembrie, cum a fost până în prezent. Anunțul a fost făcut de directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon. Oficialul a mai subliniat că aceste modificări vor facilita procesul de achitare a primei de asigurare obligatorie și vor oferi posibilitatea cetățenilor să nu piardă statutul de persoană asigurată.

ION DODON, directorul general al CNAM: „Lucrul acesta a fost făcut și a fost propus Guvernului și Parlamentului din motiv că multe persoane aveau dificultate să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală chiar în primele săptămâni ale noului an. Mai mult decât atât, anul trecut, am constatat că există situații când persoanele au nevoie de asistență medicală chiar în primele zile ale anului, chiar pe data de 1 ianuarie și nu aveau posibilitatea fizic să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală..”

În același timp, Ion Dodon a menționat că perioadele de achitare a poliței în sumă fixă nu s-au schimbat, fiind vorba despre 1 ianuarie – 31 martie.

ION DODON, directorul general al CNAM: Astfel, chemăm toate persoanele care sunt obligate să se asigure în mod individual. Să își onoreze obligațiile de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în primele luni ale anului. Cel mai bine ar fi în luna ianuarie ca să nu fie nicio întrerupere în ceea ce privește statutul de persoană asigurată. Reamintim că sunt obligați să achite prime de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă reprezentanții profesiilor juridice – avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii, traducătorii, întreprinzătorii individuali și alte categorii de persoane.”

Potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în 2023, numărul de persoane asigurate, care au achitat prima în sumă fixă, este în creștere, fiind înregistrată o cifră de peste 95 de mii de persoane, față de anul 2022, când numărul de cetățeni asigurați, care au achitat prima în sumă fixă, era de aproximativ 62 de mii de persoane.