Terapia cu plante și flori – Cum influențează starea de bine?

Dacă întrebăm orice specialist în decorațiuni interioare cum ar trebui să arate un apartament care să ne dea o stare de bine, răspunsul va fi să adăugăm flori. Pe lângă efectul lor decorativ, plantele ne pot da și o stare de bine, lucru confirmat de psihologi, care le recomandă adesea pacienților să se înconjoare de plante sau chiar să apeleze la terapia prin intermediul plantelor povesteacasei.ro.

Odată cu pandemia, unii oameni și-au descoperit pasiunea pentru plante, sau au apelat la ele pentru a le transmite un gând bun celor dragi. Un sondaj făcut în 2020 arăta că, de la începutul crizei sanitare, 25% dintre români au cumpărat flori fără motiv anume.

Trei sferturi dintre oameni spun că plantele din casă au avut un efect emoțional pozitiv asupra lor, în perioada pandemiei, potrivit unui alt studiu, realizat de o echipă de cercetători din Spania, Grecia și Brazilia. De asemenea, peste 55% dintre participanții la sondaj au spus că și-ar fi dorit să crească numărul plantelor din casă. „Vegetația în spațiile de înlocuit la interior a influențat pozitiv bunăstarea în perioada de lockdown”, spun autorii cercetării.

Fie că vorbim de buchete de flori sau de ghivece, de plante viu colorate sau uscate, ele au capacitatea de a ne susține în perioade dificile, afirmă psihologul clinician Elena Culacenco. Ea a observat că terapia ecologică și crearea aranjamentelor florale le oferă beneficii pacienților ei, ajutându-i pe cei care suferă de depresie, stres sau singurătate

De la terapia obișnuită, la psihoterapia prin intermediul plantelor

Încă din cele mai vechi timpuri, plantele au făcut în permanență parte din viața oamenilor. Ele au fost mereu o importantă sursă de hrană pentru noi, ne-au ajutat să ne construim adăposturi, iar unele dintre ele, ca inul sau bumbacul, să ne îmbrăcăm.

Dincolo de aceste efecte practice și concrete, plantele și au efecte mai subtile, spune Culacenco. Ele „facilitează explorarea senzorială și dezvoltarea aptitudinilor cognitive și a creativității, reduc stresul și percepția dureriii, sporesc răspunsul imun la viroze respiratorii, îmbunătățesc calitatea interacțiunilor sociale, ajută la recuperarea calmului în stări de anxietate”, spune psiholoaga.

Chiar dacă în general oferă o stare de bine, terapia prin intermediul plantelor nu este o tehnică pentru toată lumea.

„Față de orice formă de psihoterapie persoanele pot manifesta sentimente negative precum  neîncredere, supărare sau frustrare, dezamăgire, etc., pentru că și terapia cu plante și flori presupune prezența unei persoane care ghidează procesul”, spune Culacenco. „Acest lucru înseamnă a fi în relație, iar relațiile de multe ori presupun și sentimente negative, de la care apropo poate porni schimbarea, resemnificarea, toleranța și acceptarea.”

Astăzi, prezența florilor creează emoții pozitive, ne face mai optimiști și mai relaxați, au aflat cercetătorii Universității Rutgers din New Jersey, SUA. Oamenii de știință au analizat comportamentul persoanelor care primesc în dar flori și au ajuns la concluzia că acestea au imediat sentimente de fericire și bucurie.

Un alt studiu, făcut de cercetătorii Universității Texas A&M a arătat că prezența florilor îi face pe oameni mai creativi. Atât femeile cât și bărbații care au lucrat înconjurați de flori au avut o creativitate cu 30% mai mare, exprimată prin soluțiile inovatoare pe care le-au adus la diversele probleme, în comparație cu persoanele care au lucrat în spații lipsite de decor floral.

Ne influențează mult și prezența vegetației urbane. Copacii din orașe îi ajută pe oameni să se simtă mai liniștiți, a aflat Departamentul de Horticultură și Arhitectură Peisagistică din Washington. Arborii au un anumit sens personal, simbolic sau spiritual. Iar programele de grădinărit și plantare de copaci pentru copii într-un mediu lipsit de natură îi pot ajuta pe cei mici să se dezvolte armonios.

Pandemia și plantele

Pe parcursul pandemiei, oamenii au fost nevoiți să lucreze de acasă, motiv pentru care a crescut și numărul persoanelor care și-au achiziționat plante.

Am întrebat câțiva cititori povesteacasei despre cum plantele le-au ușurat munca de acasă și iată ce ne-au răspuns:

Florinei (40 de ani și 90 de plante, majoritatea achiziționate sau propagate în pandemie), plantele i-au oferit un refugiu în zilele în care casa i-a devenit birou. Simțea nevoia să fie înconjurată de natură: „Mi-am transformat casa într-o Grădină Botanică și am simțit cum mi se umple sufletul de fericire de fiecare dată când le privesc”.

Carmen (21 de ani și 15 de plante) a descoperit pasiunea pentru plante în pandemie, făcând cumpărături online „Mi-a apărut o reclamă cu o monstera și am zis că ar arăta foarte bine la mine pe birou”, spune ea. De atunci facultatea online nu mai pare  atât de plictisitoare. Afirmă că florile „îi animă ziua”. „Când am o zi mai proastă la facultate, verific fiecare plantă să văd dacă are vreo frunză nouă și asta mă binedispune”.

Unele persoane au dezvoltat o rutină alături de plante, care urmărește evenimentele importante ale zilei, de la băutul cafelei pe balcon lângă plante, până la cina pe terasa plină de plante.

Iulia (20 de ani și 32 de plante): „Îmi place să-mi beau cafeaua pe terasă, lângă plante. Îmi dă o stare de bine.”

Plante ușor de crescut la interior

Un studiu recent, din perioada pandemică, concluzionează că privitul florilor galbene și roșii îmbunătățesc dispoziția și contribuie la relaxare .

Autorii studiul respectiv sugerează și faptul că pentru oamenii care nu se pot deplasa în natură din varii motive, se pot bucura prin vizionarea și meditarea într-un mediu din care florile sau plantele fac parte.

Iată 8 plante care îți vor aduce natura mai aproape de apartamentul tău fără prea mult efort:

Șirag de perle

Un șirag de perle verzi care are nevoie de un loc luminos, fără soare direct și pe care o poți uda odată la două săptămâni.

Pe lângă frunzele sale unice, șiragul de perle face primăvara flori albe cu miros plăcut de scorțișoară.

Iedera diavolului 

Iedera diavolului este, fără îndoială, una dintre cele mai ușor de cultivat plante de interior. Aceasta rezistă atât la condiții de udare insuficientă, cât și excesivă.

Pothos poate fi plantat în interior pe tot parcursul anului și va crește rapid, adăugând între 12 și 18 cm lungime într-o lună.

Planta păianjen 

Planta păianjen este una dintre cele mai adaptabile plante de apartament și este foarte ușor de cultivat. Pe lângă faptul că se întreține foarte ușor, aceasta produce mici lăstari cu creștere rapidă pe care îi puteți înmulți. Are nevoie doar de locuri luminoase și de apă săptămânal.

Planta șarpe

Planta șarpe este o alegere ideală pentru începători deoarece este foarte greu de ucis. Această plantă se poate adapta condițiilor de soare, dar supraviețuiește și în lipsa lui. De asemenea, în lunile de iarnă pot trece chiar două-trei luni între udări.

Planta ZZ

Plantele ZZ sunt renumite pentru că sunt plante de apartament ușor de întreținut, care au nevoie de o lumină adecvată și de o udare bună la fiecare două săptămâni. Ele sunt caracterizate prin frunzele lor strălucitoare, largi, de formă ovală, care răsar în sus.

Kalanchoe

Kalanchoe este o suculentă care reține apă și face flori colorate, în formă de clopot. Rezistă foarte bine climatelor usacte și schimbărilor de temperatură, adaptându-se atât cu vremea de iarnă, cât și cu 45 de grade.

Arborele de dragon 

Arborele de dragon, numit și planta de sânge de dragon, este o specie cu creștere foarte lentă, dar care este foarte longevivă. Această plantă se va descurca cel mai bine într-o locație care primește 10 ore de lumină puternică, dar indirectă. De asemenea, mare grijă la a nu lăsa planta să stea în apă stătută pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

Yucca

În condițiile potrivite, plantele Yucca nu sunt greu de crescut. Cele mai bune condiții pentru o plantă yucca includ un colț însorit cu umiditate relativ scăzută. În schimb, yucca este foarte sensibilă la udarea excesivă. Aceasta trebuie udată regulat în timpul sezonului de creștere, asigurându-vă că are un drenaj excelent și se usucă între udări.