Temperaturile scăzute au afectat livezile de caiși și migdali

Temperaturile scăzute din ultimele zile au afectat suprafețe din livezi de caiși și migdali din Rep. Moldova, în special din regiunile de nord și de centru. Experții recomandă măsuri de precauție suplimentare pentru prevenirea pierderilor agricole. Fermierii care au suferit pagube substanțiale, sunt îndemnați să se adreseze autorităților pentru actul constatator necesar pentru a primi subvenții, scrie radiomoldova.md.

Temperaturile scăzute din ultimele zile au cauzat pagube semnificative în sectorul agricol, afectând livezi de caiși și migdali din zonele de nord și centru din Rep. Moldova. Expertul în pomicultură, Sergiu Popa,  a spus că pagubele sunt semnificative:

„Sunt afectate doar speciile pomicole care sunt într-o fază avansată de înflorire, cum ar fi caisul și migdalul, dar totuși ar trebui să cunoaștem un aspect important că în funcție de zonă situația este diferită. Avem zone unde înghețul a afectat suprafețe mari, dar sunt și zone care nu au fost afectate. Zona de nord este la ora actuală afectată, dar ce e contrar opus, că avem și zone de centru unde aceste forme de relief au fost afectate”, a spus Sergiu Popa.

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, a spus că agricultorii pot întâmpina dificultăți din cauza temperaturilor joase:

„La unele culturi, cum este caisul devreme, nu toate sorturile, a căzut  multă floare, după răcelile acestea de 2-3 zile. Dar restul culturilor, precum vița de vie, mărul … părul, eu cred că nu au avut de suferit”.

Pentru culturile agricole care au fost afectate de îngheț, șeful direcției politici în sectorul vegetal din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viaceslav Grigoriță, a spus că după ce se constată dauna, împreună cu alte documente, se înaintează dosarul pentru subvenționarea pagubelor: 

„Aici este o întreagă procedură: se preface actul, se face pachetul de documente. Dacă nu există bani în rezerva consiliului local sau raional, se adresează deja mai departe, la nivel de comisie națională pentru situații excepționale și aici se examinează deja pachetul de documente, actele de constatare. Deci, este un set întreg de documente, se adresează către IGSU, care este autoritatea responsabilă, noi examinăm dosarul pe filiera noastră ce ține de agricultură, pentru că situații excepționale pot să semnifice mai multe”.

Amintim că în noapte de miercuri spre joi, 30 martie 2023, zona de nord s-au valori termice de până la minus 6 grade Celsius. Pentru prevenirea pagubelor cauzate de temperaturi ce coboară cu 2°-4° grade C sub pragul de rezistență al pomilor, specialiștii recomandă metoda fumigației.

Aceasta este bazată pe principiul micșorării efectului radiației nocturne cu ajutorul unui ecran protector de fum, de durată limitată, generat de o substanță fumigenă. Perdeaua de fum împiedică răcirea solului și a pomilor, reducând efectul radiației nocturne.