Temperaturile medii, depășite! Pragul acordului de la Paris, atins
Temperatura medie din luna iulie a depăşit cu aproximativ 1,5 grade Celsius valorile din perioada preindustrială. Acest lucru nu înseamnă că limita extremă din Acordul de la Paris a fost atinsă, însă referindu-se la evoluţia climei de-a lungul deceniilor, relatează agerpres.ro.
„Se estimează că luna (iulie) a fost cu aproximativ 1,5 grade Celsius mai caldă comparativ cu media pentru perioada 1850-1900”, a scris serviciul european Copernicus în cel mai recent buletin informativ al său, care a fost publicat săptămâna aceasta şi confirmă că iulie 2023 a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată pe Pământ.
Pragul a fost atins sau depăşit şi în timpul iernii sau la începutul primăverii în 2016, 2020 şi deja de la începutul anului 2023.
Următorii câţiva ani promit, de asemenea, să aducă recorduri de temperatură, sub efectul combinat al gazelor cu efect de seră generate de activităţile umane şi al fenomenului El Nino, care revine.
Acordul de la Paris, semnat în 2015, vizează menţinerea „creşterea temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale” şi continuarea eforturilor „de a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale„, înainte ca utilizarea masivă a combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaze) să încălzească şi mai mult clima.
sunt de obicei folosite pentru a defini clima”, reaminteşte Copernicus.
Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estimează că există o posibilitate de 66% ca temperatura medie anuală pe glob să depăşească temporar nivelurile preindustriale cu peste 1,5 grade Celsius timp de cel puţin un an între 2023 şi 2027.
„Aceasta nu înseamnă că în următorii cinci ani vom depăşi nivelul de 1,5 grade Celsius specificat în Acordul de la Paris, deoarece acest acord se referă la o încălzire pe termen lung, pe mai mulţi ani”, a precizat, de asemenea, la începutul lunii iulie, Chris Hewitt, şeful serviciilor climatice din cadrul OMM.