În ultimul deceniu, asistăm la o dezvoltare fără precedent a tehnologiilor informaționale. Telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante obiecte din viața noastră. Comunicăm mai ușor decât oricând și în orice colț al lumii. Ne auzim instantaneu unii cu alții, scriem mesaje și chiar ne vedem în timp real pe ecranul telefonului.
Din păcate, există și reversul medaliei. Cu mic, cu mare avem tendința de a ne lăsa acaparați de telefon. Și trebuie să recunoaștem că smartphone-ul crează dependență. Iar orice dependență nu e lucru bun.
„Totul este tot mai rău și mai rău. Așa se spune și în Biblie: totul merge spre final.”
„Știți, mie mi se pare că sănătatea la tineret foarte mult o afectează, și anume de ce? Tot timpul, de e în stradă, ei stau la telefon, de e acasă, el tot este la telefon sau la calculator, dar confortul nu se discută. ”
„Progresul o să ne păgubească, nimic bun nu ne așteaptă.”
„Ne afectează viața cu telefoanele. Că înainte nu erau telefoane și era foarte frumos, dar acum telefoane unde te întorci.”
Dependența de telefon duce la însingurare și izolare într-o lume virtuală.
„Telefoanele mobile ne-au înlocuit acel mijloc de comunicare pe care noi l-am avut între oameni. Prin acest intermediu, noi livrăm copiilor noștri un mesaj, cum ar fi: nu am timp pentru tine. Mulți sunt influențați de dispozitive, pentru că acesta le oferă posibilitatea de a suplini nevoile de senzații tari, aspectul vizual, ei se simt în altă lume, pot fi chiar și în alte roluri.”
Valeria Crasov, psiholog
În plus, frecvența cu care folosim acest accesoriu îl face să devină dăunător și pentru sănătatea noastră fizică, nu doar cea mentală. Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiația electromagnetică emisă de telefoane în categoria 2B, adică posibil cancerigen pentru oameni.
Rata de energie pe care o absoarbe corpul este menționată pe ambalajul telefonului.