Tehnologii moderne pentru pulverizarea culturilor agricole

Ca orice domeniu important, agricultura trebuie să țină pasul cu noile tehnologii. În prezent, pulverizarea culturilor este foarte ușor de efectuat. Principiul de bază în funcționarea mașinilor de pulverizare cu volum redus și inducție electrostatică presupune asigurarea pulverizării soluției de lucru uniform, fără pierderi sau infiltrarea acesteia în sol, dar și fără acumularea produselor de uz fitosanitar în partea inferioară a fructului.

Sergiu Focșa, expert în tehnică agricolă: „În primul rând, volum redus înseamnă picătură mult mai mică decât la o stropitoare obișnuită cu ventilator.

Reporter: Care este dimensiunea picăturii?

Variază, de la 50, la 100 microni. Dacă ar fi să comparăm, atunci la o stropitoare obișnuită dimensiunea unei picături este de 300-500 microni, sau chiar mai mare.

Reporter: De aici reiese că se face și economie de fertilizanți?

În primul rând, producând o picătură foarte mică, tratăm 100 % din plantă cu mai puțin produs chimic.”

Alexandru Leahu, jurnalist AGRO TV MOLDOVA:

Un agricultor, procurând o astfel de stropitoare cu volum redus, cam ce cantitate de fertilizanți poate economisi?

Sergiu Focșa, expert în tehnică agricolă: Se poate economisi până la 40 %, datorită picăturilor foarte mici și generatorului electrostatic, care are rolul de a electriza fiecare particulă la ieșire. Astfel, se evită adunarea picăturilor mici în una mai mare, care să cadă pe sol sau în aer.”

Particulele mici pot pătrunde în locurile inaccesibile pentru cele de dimensiuni mai mari. Astfel, obțineți un rezultat mai bun. Totodată, economisiți produse fitosanitare.

Sergiu Focșa, expert în tehnică agricolă: Se poate economisi până la 40 %, datorită picăturilor foarte mici și generatorului electrostatic, care are rolul de a electriza fiecare particulă la ieșire. Astfel, se evită adunarea picăturilor mici în una mai mare, care să cadă pe sol sau în aer.”

Maxim Buzurnîi are în gestiune peste 200 de hectare de livezi. Este un pomicultor cu experiență, iar de doi ani, folosește câteva astfel de pulverizatoare și nu regretă că a făcut o asemenea achiziție.

Maxim Buzurnîi, agricultor, s. Sadovoe, r. Bălți: „Pentru anul trecut, noi am economisit 40 % din resurse financiare pentru produsele fitosanitare, ceea ce este destul de convenabil. Astfel, devenim mai competitivi, iar producția noastră este de calitate pe piață.”

Pulverizarea fină asigură o aplicare omogenă și uniformă, ceea ce nu se obține cu mașinile de pulverizare obișnuite.

Maxim Buzurnîi, agricultor, s. Sadovoe, r. Bălți: „Picăturile nu se atrag una de alta. Dacă picătura a ajuns pe frunză, ea acolo și rămâne, nu se scurge. Dar dacă efectuam efectuăm pulverizarea cu mașinile tradiționale, atunci acolo în jur de 30 % din soluție cade jos în sol.”

Nici înghețurile de primăvară nu i-au făcut probleme, deoarece, în fiecare an, aplică un strat protector cu ajutorul pulverizatorului.

Maxim Buzurnîi, agricultor, s. Sadovoe, r. Bălți: „Acest pulverizator poate fi folosit și în cazul înghețurilor. Se mărește cantitatea de apă pentru un hectar și se pulverizează copacii. Prin urmare, se formează un strat protector, așa noi protejăm pomii de îngheț.”

Fermierul spune că și-a recuperat investițiile în aproximativ doi ani. La procurarea unui asemenea utilaj, statul subvenționează 25% din costul lui.

Agricultura modernă îți poate garanta succesul în afacere. Totul depinde de tehnologii, de accesul la resurse și de un management eficient.