Tehnologia viitorului: înmulțirea plantelor in vitro
Înmulțirea in vitro a plantelor are toate șansele să devină o tehnologie populară în viitor întrucât determină obținerea unui număr ridicat de plante sănătoase. Începând cu anul 2021, în cadrul Facultății de Biologie și Geoștiințe a Universității de Stat din Moldova, această tehnică este implementată și de specialiștii laboratorului de micropropagare a plantelor “VitroHub”. Datorită tehnicilor inovatoare, plantele crescute aici au o rădăcină mult mai puternică, cu tulpina viguroasă. De asemenea, acestea rezistente la dăunători și boli.
SERGIU MELNIC, „VitroHub”: ”- Inițiativa data a apărut din necesitatea de a avea un material de calitate și partenerii noștri de afaceri aveau echipamentul pentru a putea stabili un laborator de o scară, o proporție puțin mai mică. Noi am încurajat să-l aducă aici la noi. L-am realizat aici și suportul Helvetas, Proiectului OPTIM am lărgit capacitatea de producere și deja mai bine de un an de la colaborare realizăm plante. – Ce echipamente, mai exact, va oferit Helvetas? – Echipamente mai mult de precizie. Avem microscoape, avem contor de particule care verifică cât este de curat fluxul de aer din hotele cu flux laminar. Echipament pentru sterilizare, sterilizatoare infraroșii, autoclave. Mult echipament care este ultra-necesar într-un laborator in vitro.”
Potrivit coordonatorului laboratorului de micropropagare a plantelor ”VitroHub”, Sergiu Melnic, echipamentele moderne au oferit posibilitatea de a suplini gama de producere cu mai multe specii de plante.
SERGIU MELNIC, „VitroHub”: ”Ca necesitatea noastră internă au fost, evident, puieții de alun. Avem mai multe soiuri de puieți de alun, dar deja după exigențele pieței am introdus și portaltoiuri de pomi fructiferi. Avem cireș, avem prun, cais. Avem piersic, nectarin. Avem cătină albă cu un proiect pe care îl dezvoltăm cu UTM-ul. Avem plante ornamentale, medicinale precum aloe, de exemplu. Avem gentiana lutea este o plantă spontană, care am reușit să obținem și noi în vitro și pentru care avem proiect foarte interesant cu universitatea din Italia care doresc planta dată să o aducă din flora spontană în agricultură și este un proiect foarte ambițios. Suntem unicii la moment, din informația pe care o am eu la moment, care au această plantă in vitro.”
În același timp, laboratorul are capacitatea de a produce până la jumătate de milion de plante anual, în funcție de solicitările clienților.
SERGIU MELNIC, „VitroHub”: ”Laboratorul este prevăzut pentru a produce până la jumătate de milion de plante. Primul an de producere noi am ajuns circa la 100 de mii. În anul doi de producere noi ne-am propus 300 de mii, și stăm undeva, pentru că depindem de alți factori. Depindem de piață, depindem de comenzi și multe alte, dar capacitatea generală de producere totală, în ciclul full de lucru până la jumătate de milion. Pepiniere la nivel național sunt primii noștri clienți și ne bucură faptul că noi nu am intervenit, oarecum, agresiv sau în condiții de concurență, dar suntem un supliment în lanțul lor de aprovizionare pentru că, până acum tot materialul devirusat era importat din străinătate.”
La rândul său, decanul Facultății de Biologie și Geoștiințe a Universității de Stat din Moldova, Vitalie Sochircă, a menționat că, datorită acestei colaborări, studenții au posibilitatea de a aplica cunoștințele teoretice în practică.
VITALIE SOCHIRCĂ, decanul Facultății de Biologie și Geoștiințe al USM: ”Laboratorul ”VitroHub” în colaborare cu ”Euroalun” sunt o entitate care colaborează cu universitatea noastră de trei ani. Este o colaborare foarte frumoasă, reciproc avantajoasă care aduce plus valoare universității și respectiv facultății noastre. De ce? Deoarece laboratorul este specializat tocmai în domeniile de preocupare ale facultății noastre pentru că facultatea pregătește specialiști în domeniul biologiei, biologiei moleculare, ecologiei, geografiei, silviculturii, tocmai specialități care au legătură directă cu activitatea laboratorului.”
Totodată, atât studenții, cât și absolvenții facultății au posibilitatea de a câștiga un ban în plus, angajându-se în laborator.
VITALIE SOCHIRCĂ, decanul Facultății de Biologie și Geoștiințe al USM: ”Direct în activitatea laboratorului sunt implicați vreo 10 studenți angajați. Avem studenți care sunt angajați part-time, un fel de învățământ dual, deci pe durata studiilor și sunt studenți sau absolvenți de ai noștri care sunt angajați full-time. Un număr mai mare de studenți, de ordinul zecilor, au unele activități practice în cadrul laboratorului. Realizează teze de an, teze de licență, teză de master, stagii de practică, în cadrul laboratorului. În afară de aceasta, prin laborator au activități și unii profesori, cadre didactice, cercetători.”
Toate aceste posibilități au fost oferite, inclusiv datorită sprijinului Proiectului Optim al Guvernului Elveției. În acest sens, managerul de echipă al proiectului, Bojan Kolundzija, a declarat că, este foarte bucuros să vadă rezultatele muncii comune în implementarea tehnologiilor inovatoare în agricultura din Republica Moldova.
BOJAN KOLUNDZIJA, manager de echipă Proiectul OPTIM: ”Colaborarea dintre organizații non guvernamentale, sectorul public și privat este formula cea mai bună pentru a demitiza felul în care trebuie să fie adusă tehnologia și inovația în agricultură și anume pentru a putea propune soluții aplicabile, verificate în timp. OPTIM este un proiect orientat spre piață și noi întotdeauna verificăm cum afacerea se dezvoltă în urma intervențiilor. Prin proiectul pe care l-am avut cu ”VitroHub” în sfârșit am ajuns ca nu doar Moldova să îi ajungă din urmă pe toți, dar și alții să mai ia un exemplu de la Moldova. Sunt foarte fericit să văd ca rezultatele date să se realizeze.”
Importanța dezvoltării acestui sector a fost menționată și de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Eu înțeleg importanța la ceea ce faceți și înțeleg că v-ați regăsit în ciclul acesta valoric, dacă vorbim despre lanț, ca un zar extrem de important care era lipsă, în totalitatea sa, și drept dovadă voi vă dezvoltați armonios și combinați extrem de frumos știința, biologia cu capacitățile facultății și cu studenții care vin la dumneavoastră dual – învață și lucrează și veniți pe segmentul economic și sunteți profitabili. Deci este cheia succesului, în general, și de asta repetați ceea ce se întâmplă în toate țările occidentale în materie de dezvoltare a business-ului, atunci când vorbim despre știință și business.”
Materialul săditor propus de laboratorul „VitroHub” poate fi utilizat şi în cadrul agriculturii ecologice, inclusiv pentru extinderea livezilor sau pe terenurile certificate.