Tehnologia Pergola poate oferi o recoltă de 40 tone la hectar
Tot mai mulți viticultori își modernizează plantațiile, pentru a obține o productivitate mai mare. Printre ei este și Iurie Bivol, care deține, lângă satul Codreni, raionul Cimișlia, o suprafață de peste trei hectare de soiul Moldova, pe sistemul de susținere de tip Pergola. Agricultorul spune că acest tip de suport îi poate oferi o productivitate de până la 40 de tone de struguri la hectar, o recoltă triplă față de plantațiile tradiționale.
Reporter, Alexandru Leahu: „Este momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor pe sistemul de susținere de timp Pergola. Un strugure de soiul Moldova ajunge să cântărească chiar și un kilogram, deși plantația este abia în al patrulea an de rod.”
În acest an, culesul strugurilor a început cu mult mai târziu față de anii precedenți.
Iurie Bivol, viticultor: „Sezonul recoltării strugurilor, anul acesta e mai târziu cu 15 zile. Dacă să facem o paralelă cu anul trecut, pe vremea aceasta totul era recoltat. Nu mai erau producători care aveau struguri în câmp. Reporter: Din ce cauză s-a întâmplat așa? Condițiile climaterice. Am avut o primăvară târzie, timpul a fost rece, precipitații abundente. În așa fel, coacerea a survenit mai târziu.”
Agricultorul spune că anul acesta calitatea strugurilor este înaltă, deși cantitatea de zahăr încă lasă de dorit, deoarece, în anii precedenți, cantitatea de zahăr în bobițe era mai mare, cu aproximativ 10 %.
„După cum vedeți, strugurii sunt unul ca unul. Au acumulat zahărul necesar pentru consumul curent. Au 18-20 % de zahăr până la timpul de față.”
Iurie Bivol spune că o productivitate a strugurilor atât de mare se datorează în primul rând tehnologiei de fertilizare a viței-de-vie și sistemului de susținere de tip Pergola.
„Productivitate destul de bună, sperăm că pe parcursul maturării plantelor ă să ajungem la o încărcătură de 30-40 de tone la hectar. Mă gândesc că e posibil acest lucru. Fără fertilizare nu poate să existe producție atât de mare, struguri frumoși și fermi.”
Viticultorul spune că tehnologia Pergola are o mulțime de avantaje.
„În caz de ploaie, strugurii sunt protejați de precipitații. Ei nu vor crăpa, nu vor fi infestați de boli, precum ar fi mucegaiul cenușiu, care afectează strugurii târzii. În caz de grindină plasa ne protejează și nu afectează plantele și în caz de precipitații, ele cad pe mijlocul rândului.”
Și chiar dacă plantația este protejată de precipitații, a fost nevoie și de anumite tratamente pe parcursul perioadei de vegetație, pentru a obține o recoltă pe măsura așteptărilor.
„După jurnal avem șapte tratamente cu fungicide și unele din ele cu insecticide și avem șase tratamente cu hrană foliară.”
Iurie Bivol este de părere că plantațiile de viță-de-vie trebuie modernizate, fiindcă doar astfel se va obține un produs calitativ și țara noastră va putea concura cu alți producători pe piața mondială.
„Propunerea mea e ca să nu extindem, dar să modernizăm plantațiile care le avem. După cum vedeți aici productivitatea culesului e cu mult mai mare ca în metoda tradițională de cultură.”
Datorită zilierilor harnici și aspectul strugurilor în lăzi este atrăgător. Oamenii muncesc spornic, ca să reușească să recolteze până vor da înghețurile. Procesul de muncă însă nu este deloc ușor, spun ei.
„Bobițele care sunt rele le înlăturăm de pe ciorchine și punem ce e bun în ladă.”
„Vreo două tone culeg zilnic. Când și cum dacă strugurii sunt frumoși, mai este verde și rămâne.”
„La 80 de lăzi putem să ajungem dacă strugurii sunt frumoși.”
În următorii patru ani, viticultorul își propunere să modernizeze și celelalte 40 de hectare de viță-de-vie înființate în anii 2009-2016. Iurie Bivol susține că își poate recupera cheltuielile în cinci ani de la momentul intrării în rod a plantației.