În ciuda faptului că este cel mai afectat grup de criza indusă de coronavirus, tinerii europeni se simt din ce în ce mai lăsați pe din afară de planurile de recuperare post-pandemică.
La 1 martie 2017, în urma referendumului Brexit, Comisia Europeană și-a prezentat cartea albă despre viitorul Europei. Cele 31 de pagini ale sale includeau un avertisment sobru, dar clar, cu privire la riscul eșecului proiectului european.
„Pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial, există un risc real ca generația tinerilor adulți de astăzi să ajungă mai puțin înstărită decât părinții lor. Europa nu își poate permite să piardă cea mai educată categorie de vârstă pe care a avut-o vreodată și să lase inegalitatea generațională să-și condamne viitorul ”, se spune în acel document.
Pandemia COVID-19 a înrăutățit perspectivele pentru generațiile ulterioare.
Nici vulnerabili în ceea ce privește riscurile pentru sănătate, dar nici nu primesc priorități din partea economică, tinerii din Europa sunt din nou marginalizați în mijlocul celei mai grave crize din aproape un secol.
„Este corect că, din punct de vedere al sănătății, acordăm prioritate grupurilor vulnerabile, dar în această criză există o lipsă de concentrare asupra tinerilor”, a declarat Kira Peter-Hansen, cel mai tânăr europarlamentar din Parlamentul European.
„În timpul crizelor mari, ne concentrăm întotdeauna pe clasa de mijloc și pe marile companii, iar acum facem același lucru, neglijând tinerii”, a adăugat ea.
Pagubele vor fi devastatoare pentru o generație care încă nu și-a revenit după replicile marii recesiuni din deceniul precedent.
Potrivit lui Alfred Kammer, directorul departamentului european la Fondul Monetar Internațional, tinerii vor suferi „pierderi economice mai mari” în această criză, deoarece este mai probabil ca aceștia să fie în contracte temporare, în sectoarele cele mai afectate de restricții, fără economii sau active pentru a rezista furtunii.
Șomajul în rândul tinerilor se ridică la peste 17% în UE, mai mult decât dublu comparativ cu rata generală a șomajului.
Mai mult, problemele cu care se confruntă acum vor avea un impact pe termen lung asupra salariilor și carierei lor, iar mulți vor ajunge să accepte locuri de muncă mai puțin plătite, a avertizat Kammer.
Maria Demertzis, directorul adjunct al grupului de reflecție Bruegel, a spus că „pe măsură ce indicatorii epidemiologici se îmbunătățesc și se adoptă măsuri economice mai specifice, datorită creșterii datoriei publice, prioritatea numărul unu ar trebui să fie ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, deoarece este cel mai vulnerabil grup”.
Răspunsul UE s-a axat pe consolidarea garanției pentru tineret în iulie anul trecut. Acest instrument își propune să se asigure că toți tinerii cu vârsta sub 30 de ani vor primi o ofertă de angajare, educație continuă, ucenicie sau stagiu în termen de patru luni de la pierderea locului de muncă sau de la terminarea educației formale.
Comisia a oferit statelor membre 22 miliarde EUR pentru a investi în tineri între 2021 și 2027, în jur de 116 milioane EUR pe țară în fiecare an.
Comisia Europeană poate oferi resurse și îndrumări, dar statele din Europa sunt responsabile de găsirea de soluții pentru piețele lor de muncă și ajutarea tinerilor din criza actuală.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/european-recovery-sidelines-the-young-generation/