Târgurile apicole, modalitatea eficientă de-a promova produsele

Cartea de vizită a fiecărui apicultor, o reprezintă calitatea mierii pe care o produce. De asemenea, informațiile pe care le deține inclusiv despre fiecare polen colectat din flori.

Ziua Apicultorului, tradițional se sărbătorește la data de 19 august, în fiecare an. În afară de târgurile organizare în scuarul catedralei, apicultorii organizează și unele seminare informative.

Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor: „Anul 2023 pentru apicultori este un an cu multe încercări și multe provocări. Ce ține de calitatea mierii, mierea la noi an de an este de o calitate foarte bună. În principiu, față de anul trecut este un pic mai bine. Cât privește piețele de desfacere, pot să vă spun că, avem practic un colaps al exportului de miere. Solicitări sunt, dar nu este preț, este un preț foarte derizoriu. La moment avem un contract cu Italia, însă pentru o cantitate destul de mică, care nu acoperă nici câteva procente din mierea pe care o avem în stoc. Vreau să accentuez că, mai avem o bună parte din miere din anul trecut, care nu a fost exportată. Impactul unor asemenea festivaluri, târguri este foarte important pentru apicultori, fiindcă populația vede că noi suntem, că avem o gamă largă de produse, avem ce le prezenta. De asemenea, se face cunoștință direct între producător și cumpărător.”

Roada din acest an la miere este una pe cât de frumoasă, pe atât de bogată, susțin unii apicultori. În același timp, datorită târgurilor dedicate domeniului, albinarii au posibilitate de a-și promova și vinde produsul autohton produs cu drag.

Olesea Popa, apicultoare: Dacă e să vorbim din punct de vedere a calității este un an bun, desigur. Avem o roadă frumoasă de miere, luând toate sorturile de miere pe care le-am obținut până acuma, mai puțin benefic din punct de vedere al prețului de vânzare. Ne bucură acest eveniment și că putem să organizăm ca consumatorul să ne cunoască mierea noastră originală din Moldova, dar și să cunoască gustul și calitatea mierii noastre autohtone.

Fiecare cumpărător care vine la astfel de târguri, este întâmpinat de câte un apicultor cu experiență vastă în domeniu. În același timp, cumpărătorii beneficiază și de sfaturi utile.

Marina Capmoale, apicultoare, s. Lipnic, r. Ocnița: Calitatea mierii depinde de localitate, dar și de apicultor. Să nu fie hrănită albina cu antibiotici, tratată mai bine spus, pentru că albinele se tratează ca și oamenii. Sunt medicamente care nu lasă reziduuri în miere. Mierea este foarte, foarte calitativă. Albina nu aduce miere necalitativă, necalitativă o fac apicultorii. Anul acesta avem miere foarte multă. + Am strâns maiul, am strâns rapița, salcâmul, poliflora și levănțica. Cumpărătorii sunt diferiți. Mierea de salcâm o cumpără oamenii diabetici, oamenii mai în vârstă, dar și tinerii. Ea se consideră regina mierii. De asemenea, este mai benefică pentru mamele care alăptează. Mierea polifloră este considerată una dintre cele mai bune mieri. Din punctul meu de vedere ca apicultor, ea deja conține foarte multe microelemente, foarte multe vitamine.”

Apicultorii au păreri diferite ce ține de cantitatea mierii produsă în acest an, însă acest lucru nu îi împiedică să iasă la târg pentru a-și vinde produsul.

Alexandru Moscovciuc, apicultor, com. Băcioi:În acest an, destul de bine variază mierea de salcâm, la fel ca în anul precedent, dar în general, oricum este mai puțină miere față de anul trecut și pot spune că chiar și vânzările au mai scăzut, undeva 30%. Practic toți cumpărătorii mai mult aleg mierea lichidă, cea care nu se cristalizează. Din cauza aceasta, când mierea este scoasă în vânzare, se cumpără de la bun început. Dacă vorbim de soiul de miere, cred că mierea de salcâm, dar cei ce cunosc într-adevăr care miere este bună, pot cumpăra miere de hrișcă pentru că ea este foarte bogată în vitamina D și vitamina C.”

Pe lângă comercializarea mierii, unii apicultori mai confecționează manual și lumânări din ceară naturală. Acest lucru contribuie foarte mult la îmbunătățirea calității aerului, cât și la aromatizarea încăperilor.

Mihaela Surdu, apicultoare: „Avem mai multe tipuri de miere, anul acesta a fost un an foarte bun pentru noi. Cel mai mult se procură salcâmul, fiindcă el nu este alergic, nu ridică zahărul în organism. Chiar și pentru copii, începând de la vârsta de 1 an părinții cumpără mai mult salcâm. Facem lumânări din ceară naturală, realizate manual. Diferite arome, diferite culori. Nu elimină  fum, nu sunt toxice, purifică aerul, chiar și pentru sistemul respirator sunt foarte benefice.”

Tradițional, Moldova produce anual circa 5,5-6,5 mii de tone de miere și exportă în jur de 3500 de tone. Preponderent, mierea se vinde angro, neambalată și ajunge în țările UE.