Pe 18 și 19 octombrie 2024, Parcul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău va găzdui Târgul Producătoarelor Locale, un eveniment dedicat peste 80 de femei antreprenoare din diverse medii. Târgul va oferi ocazia acestor antreprenoare de a-și expune produse naturale și autentice din industrii agroalimentare, inclusiv miere, ceaiuri, brânzeturi și produse artizanale.
TATIANA DORMENCO, ofițer de programe Abilitarea economică a femeilor în Moldova UN Women Moldova:
,,Este o inițiativă anuală promovată și organizată de către UN Women Moldova în cadrul unei alte inițiative regionale care este expoziția regională dedicate antreprenorialului feminine, iar noi în această lună nu doar sărbătorim antreprenorialului feminine dar sărbătorim antreprenorialului feminine local și anume producătoarele locale. Îndemnăm toată lumea să susțină aceste femei minunate și să cumpere produsele lor care sunt naturale, autentice și pregătite cu cea mai mare dragoste și suflet.”
Mariana Zăbreanu, fost lucrător medical, și-a transformat pasiunea pentru cofetărie în afacere, oferind produse artizanale precum cornulețe, baba neagră și altele.
MARIANA ZĂBREANU, Producătoare artizanală:
,,Localnicii foarte mult apreciază calitatea deoarece eu pregătesc în cuptor cu lemne. Baba neagră o pregătesc timp de 10 ore, investesc calitate la maxim. Ea este apreciată și de turiști dar și de localnici. Este apreciată de toți.”
O altă producătoare de accesorii din porțelan din Bălți, are peste 12 ani de experiență în domeniu, fiind apreciată pentru lucrările manuale.
INA MOTRESCU, Producătoare accesorii din porțelan, Bălți:
,,Sunt destul de apreciată în acest domeniu pentru că toți iubim lucrurile frumoase, și se vă detaliile care sunt mai rafinate și lucrate mai migălos, mai în detaliu. Lucrările sunt apreciate atât de clienții locali cât și de turiști.”
Mai mult, o producătoare de tăieței de casă, a adus un strop de culoare în produsele sale, inspirată de mămicile cu copii.
ALIONA VRABIE, Producătoare a tăiețeilor de casă, Tohatin:
,,Sunt foarte apreciați pe piața Republicii Moldova, mămicile cu copii mici ne-au dat iedei de a pune și culoare în tăiețeii noștri. Am puse legume naturale, spanac care este testa ecologic, ardei capia, sfecla roșie, dovleacul. Produsele artizanale sunt apreciate atât de turiști cât și de locatari. Populația a început să prețuiască lucrul manual.”
A început cu un hobby inspirat de produsele văzute în străinătate, transformându-l ulterior într-o afacere de succes.
GALINA MOROȘANU, Producătoare săpuni naturale, Chișinău:
,, La început era un hobby văzusem peste hotare toate aceste produse, iar mai târziu s-a transformat în afacere. Aceste produse sunt mai apreciate de localnicii noștri. Aceste săpunuri foarte bine hidratează foarte bine pielea dar și ca tratament pentru piele uscată, mixtă.”
Evenimentul coincide cu Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, subliniind importanța contribuției acestora la bunăstarea comunităților și dezvoltarea economică.