Ești un magnet pentru țânțari? Înțelegerea a ceea ce atrage insectele insidioase poate fi utilă pentru a le evita.
Zika, West Nile, Malaria, Dengue … catalogul bolilor răspândite de vehiculele de livrare a bolilor cunoscute sub numele de țânțari.
Unii oameni par a fi niște magneți pentru ei, în timp ce alții au câștigat loteria de țânțari – nu vor să aibă nimic de-a face cu mine. Studiile arată că în jur de 20% dintre oameni sunt deosebit de irezistibili. „Tipuri de atragere ridicată” este ceea ce Jonathan Day, profesor emerit de supraveghere și epidemiologie la Universitatea Florida din Vero Beach, numește grupul nefericit.
Day spune că cei doi factori cei mai convingători ai atracției țânțarilor au legătură cu vederea și mirosul. Există tot felul de mituri despre ceea ce atrage și respinge – de exemplu, vitamina B-12 nu le respinge de fapt – dar oamenii de știință cred că următorii factori intră probabil în joc. Unele dintre acestea nu le putem face prea mult, dar orice lucru care să ajute la evitarea dăunătorilor și la reducerea utilizării substanțelor chimice zburătoare merită efortul.
1. Îmbrăcăminte
După cum sa menționat mai sus, țânțarii își folosesc de fapt ochii pentru a viza victimele. Day explică faptul că țânțarii sunt foarte vizuali, „mai ales după-amiaza, iar primul lor mod de căutare a oamenilor este prin viziune”. Cercetările arată că purtarea culorilor întunecate (verde, negru și roșu) vă face mai ușor de observat.
2. Grupul sanguin
Este vorba de sânge pentru țânțari. Țânțarii adulți supraviețuiesc cu nectar pentru hrană, dar femelele se bazează pe proteinele din sângele nostru pentru producerea ouălor. Așadar, este puțin surprinzător faptul că unele grupe de sânge pot fi mai de dorit decât altele. Cercetările au descoperit, de fapt, că persoanele cu sânge de tip O sunt aproape de două ori mai atractive pentru țânțari decât cele cu sânge de tip A; Oamenii de tip B erau la mijloc. În plus, 87 la sută dintre oameni produc o secreție care semnalează ce grupă sanguină sunt; țânțarii sunt atrași de acei 87% mai mulți decât cei ce nu secretă, indiferent de grupa de sânge.
3. Gaz
Țânțarii pot simți dioxidul de carbon de la o distanță semnificativă și pot vedea omul de la o distanță de 5-15 metri.7 Aceste două indicii îi ajută să te urmărească. Cu cât se expiră mai mult CO2, cu atât devin mai atractive. Oamenii mai mari expiră mai mult. De asemenea, trebuie remarcat, întrucât ființele umane expiră dioxidul de carbon prin nas și gură, țânțarii sunt atrași de capul nostru, ceea ce explică întreaga nenorocire „țânțarii bâzâind în jurul urechilor toată noaptea”.
4. Încălziți și transpirați
Țânțarii aparent au un nas pentru alte mirosuri în afară de dioxidul de carbon; pot adulmeca victimele prin acid lactic, amoniac și alți compuși emiși în transpirație. Le plac, de asemenea, persoanele care aleargă; un om fierbinte transpirat trebuie să li se pară destul de delicios. Exercițiul fizic intens crește acumularea de acid lactic și căldură în corpul dvs., în timp ce factorii genetici influențează cantitatea de alte substanțe eliberate în mod natural de fiecare persoană, facilitând găsirea unor persoane de către țânțari decât a altora.
5. Piele vie
Unele cercetări au arătat că tipurile și cantitatea de bacterii de pe pielea cuiva pot juca un rol și în ademenirea țânțarilor. Într-un studiu, un grup de bărbați a fost împărțit în cei care erau extrem de atrăgători pentru țânțari și cei care nu. Cei delicioși aveau mai mulți microbi pe piele decât cei neatractivi. Factorul bacterian ar putea explica, de asemenea, de ce unii țânțari sunt atrași de glezne și picioare, o sursă specială de bacterii coapte.
6. Sarcina
Femeile însărcinate sunt probabil cele mai puțin dorite să atragă țânțari, dar din păcate, unele specii sunt evident mai atrase de femeile însărcinate. Un studiu efectuat în Africa a constatat că de două ori mai mulți țânțari au gravitat către femeile însărcinate decât la femeile care nu sunt însărcinate. Cercetătorii cred că aceasta se datorează unei creșteri a dioxidului de carbon expirat – au descoperit că femeile aflate la sfârșitul sarcinii au expirat cu 21% mai mult volum de CO2 decât femeile care nu sunt însărcinate. De asemenea, au descoperit că abdomenele femeilor însărcinate erau cu 0,7 ° C mai fierbinți, adăugându-se la componenta corpurilor asemănătoare țânțarilor.
7. Berea
Cine știa că țânțarii au gust pentru bere? Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că semnificativ mai mulți țânțari au aterizat pe participanții la studiu după ce au băut o bere. Cu toate acestea, motivul acestei creșteri rămâne neclar, deoarece nici conținutul de etanol din sudoare, nici temperatura pielii nu au arătat nicio corelație între consumul de alcool și aterizări de țânțari. În mod clar, dăunătorii vicleni nu vizează persoanele date ca semne ușoare, dar rezultatele sugerează că ar trebui să luați măsuri de precauție împotriva țânțarilor atunci când beți alcool.