Tânăr, nevaccinat, peste 50 de ani sau doar cu o singură doză? Sunteți cei mai expuși riscului din varianta delta Covid

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că delta este cea mai rapidă și mai aptă tulpină de coronavirus de până acum și îi va „lua” pe cei mai vulnerabili oameni, în special în locurile cu rate scăzute de vaccinare Covid-19.

 

Marea Britanie este urmărită îndeaproape de alte țări, în special de SUA, deoarece a văzut varianta delta devenind dominantă în ciuda ratei sale ridicate de vaccinare. De asemenea, sa dovedit a fi un vestitor al lucrurilor care vor veni în timpul pandemiei, pentru bine și rău.

 

Cine este cel mai expus riscului?

Acum, au fost publicate date în Anglia care arată cât de departe s-a răspândit varianta delta – și care grupuri sunt cele mai vulnerabile la mutație.

 

Delta este dominantă în Marea Britanie, reprezentând 95% din toate cazurile, conform ultimelor date din Public Health England, cu persoane mai tinere, nevaccinate și parțial vaccinate (cu multe persoane aparținând uneia sau mai multor categorii) ce reprezintă mai mult numărul de infecție, persoanele în vârstă sunt încă cele mai expuse riscului de a muri din cauza unei infecții.

 

Numărul celor mai recente date din Anglia, 92.029 de cazuri au fost analizate între începutul lunii februarie și mijlocul lunii iunie și au fost atribuite variantei delta.

 

Aproape 82.500 din totalul acestor cazuri au fost înregistrate la persoanele cu vârsta sub 50 de ani și o majoritate (53.822 cazuri) au fost găsite la persoanele nevaccinate.

 

Dintre acele cazuri din cohorta nevaccinată, marea majoritate se aflau în grupa de vârstă sub 50 de ani (52.846 cazuri) și doar 976 de cazuri erau în vârstă de peste 50 de ani.

 

Cu toate acestea, datele au arătat că au existat 117 decese în rândul persoanelor din Anglia care au avut varianta delta, majoritatea fiind în grupa de vârstă peste 50 de ani.

 

Au existat opt ​​decese în rândul persoanelor sub 50 de ani, dintre care șase la persoane nevaccinate și celelalte două la persoane care au primit o doză.

 

Dar vaccinările?

Datele din Anglia arată că cazuri ale variantei delta au fost găsite atât la persoanele parțial, cât și chiar complet vaccinate, dar într-o măsură mai mică, ce iarăși arătând importanța vaccinării complete.

 

Din cele 92.029 infecții totale atribuite deltei, aproape 20.000 au fost înregistrate la persoanele care au primit o doză de vaccin Covid (atât înainte, cât și după 21 de zile după prima doză) și 7.235 de infecții au fost confirmate la persoanele care au primit două doze.

 

Datele ne reamintesc că niciun vaccin Covid oferit în prezent nu oferă o protecție de 100%, deși majoritatea vaccinurilor autorizate se apropie foarte mult în prezent și experții solicită oricui nu a fost încă vaccinat să se prezinte, precum și importanța de a avea ambele doze pentru a atinge cea mai bună protecție posibilă.

 

Date separate de Public Health England au arătat că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca-Oxford University sunt extrem de eficiente împotriva spitalizării din varianta delta.

 

Sursa informației: https://www.cnbc.com/2021/06/29/who-is-most-at-risk-from-the-delta-variant.html