Tăierile la prun: cum și pentru ce trebuie executate
Toamna, tăierile la prun se execută după căderea frunzelor și până la înregistrarea temperaturilor negative, iar primăvara – înainte de înmugurire, când vremea se mai încălzește, precizează expertul în agricultură Sergiu Negrescu, pe canalul său de YOUTUBE „Sezon Agricol”.
Sergiu Negrescu, specialist în agricultură: „Mă aflu într-o livadă de prun. Aici sunt două soiuri, schema de plantare este de cinci metri între rânduri și trei metri pe rând, iar forma pomului este vas. Anul trecut, am făcut primele lucrări în această livadă, iar în acest an intervenim a doua oară cu tăierile în uscat. Astăzi vreau să vă arăt cum lucrează cepurile în pomul de prun.”
În ceea ce privește prunii, atunci când ramurile sunt prea dese, este indicată procedura de tăiere, pentru rărire.
„Acesta este un pom de prun, putem vedea unde și cum au fost făcute aceste cepuri, dar și cum au lucrat. Aici avem liderul central și două cepuri făcute anul precedent. Vedem cum am obținut creștere bună, ramuri mixte ce în anul viitor se vor încărca cu rod. Aici noi am apropiat rodul maxim.”
Pomii tineri formează ramuri lungi care se umplu cu muguri de rod. Aceste ramuri nu se scurtează, indiferent de lungimea lor, ci se lasă să fructifice.
„Dacă să privim de jos avem pinteni, care în scurt timp vor fructifica, avem mai jos, niște ramuri mixte de o lungime de 40cm, la fel avem și buchete, la fel și ramuri mixte garnisite cu rod. După ramuri înțelegem în ce an va fructifica , de exemplu aceasta va fructifica în acest sezon, aceasta la anul. Iar acesta este liderul nostru.”
Tăierile la pomii tineri se fac pentru a favoriza creşterea şi îmbogățirea coroanei, dar și pentru a scurta la maxim timpul intrării în rod.
„Prima lucrare este de a elimina tot ce crește pe interior. La acest copac nu avem nimic să crească pe interior, este prelucrat bine anul trecut. Prin cepuri eliminăm concurenții liderului. Iată așa îl eliminăm prin cep. Eliminăm concurenții orizontali, cei verticali nu-i atingem.”
După fiecare tăiere se aplică un tratament cu fungicide contra moniliozei. Urmăriți în fiecare zi emisiunea „Sezon agricol”, tutoriale cu Sergiu Negrescu, la AGRO TV Moldova.