Tăierile la mur. Sfaturi pentru o creștere viguroasă
Tăierile la mur sunt deosebit de importante pentru a avea o plantă viguroasă și productivă.
Murul este un semiarbust, al cărui sistem de ramuri, asemeni zmeurului, are o durată de viața de doi ani. După fructificare, acestea se usucă și mor.
Mugurii adventivi de pe rădăcină asigură refacerea tufei în fiecare an. Mlădițele formate din aceștia ating o lungime de 4-5 metri, iar cele de ordinul doi – de 2-3 metri.
Fructifică mai abundent pe ramurile de ordinul doi. Vârful ramurii înrădăcinează foarte repede în contact cu solul.
Tăierile la mur: formele pe care le putem aborda
Murul fără ghimpi se conduce în cultură sub forma de gard fructifer și necesita spalier cu două sârme pentru susținerea plantelor.
Materialul săditor este oferit spre vânzare de cele mai multe ori sub formă de puiet la container (butași de rădăcină). După plantare, punctul se scurtează deasupra cu 2-3 muguri formați pe colet.
Dacă planta se dezvolta armonios, în primăvara anului următor se formează din rădăcină mai multe mlădițe noi, viguroase și lungi, din care se pot păstra una sau două. Acestea ar fi printre primele reguli în ceea ce privește tăierile la mur.
Dacă acestea prezintă o creștere anevoioasă, se scurtează.
În al treilea an de la plantare se lasă trei mlădițe pentru fructificare, acestea se reduc la 1,5-2 metri, iar lăstarii timpurii care cresc pe viitorii lăstari de fructificare se îndepărtează.
Din al patrulea an se realizează tăieri de întreținere si fructificare.
Alte reguli importante de taiere
Murul este sensibil la îngheț, motiv pentru care, în cadrul tăierilor de primăvară, se iau în considerare daunele din timpul iernii.
Creșterile de ordinul doi se scurtează la 40-60 cm. Cele care nu au această dimensiune se elimina din colet, deoarece fructele lor vor atinge nivelul solului, fiind expuse atacului agenților patogeni; se elimină și lăstarii atinși de ger, de la colet.
În luna mai se aleg 4-5 lujeri fructiferi bine dezvoltați (din aceștia se formează viitoarele ramuri de rod), iar restul se elimină.
Vârfurile nuielelor ajunse la 2,5-3 metri se taie reductiv, pentru a se dezvolta cât mai multe mlădițe laterale.
După recoltare se elimina pârțile bătrâne. Deoarece reprezintă un focar de infecție, se distrug în totalitate (se ard).