Tăierea coacăzului toamna – instrucțiune pas cu pas
Tunderea de toamnă a coacăzului alb și roșu
Schema tăierii coacăzului roșu și alb are unele diferențe. Aceste tufe cresc mai încet, dau mai puțini lăstari tineri de rădăcină și, prin urmare, se formează mai ușor. Unele soiuri slab ramificate nu au nevoie deloc de tăiere anuală, fiind suficientă doar o tundere peste un sezon. În plus, în cazul coacăzului alb și roșu, rodesc anume ramurile florifere și creșterile anuale scurtate.
Înainte de a tăia coacăzul roșu și alb toamna, examinați atent arbustul. Nu uitați, el trebuie să lase singur frunzele, pe care e nevoie să le îndepărtați de la rădăcini înainte de tăiere.
Deși ramurile acestor tipuri de coacăz pot da roade până la 8 ani la rând, nu trebuie să tăiați toți lăstarii tineri, păstrând doar lăstarii potențial productivi. Îndepărtați fără ezitare toți lăstarii tineri de rădăcină, care sunt slabi și nedezvoltați, precum și toate ramurile bolnave și afectate de dăunători.
Iar lăstari tineri lăsați exact atâția câte ramuri planificați să îndepărtați la anul viitor. Adică, mai întâi formați un lăstar de schimb pentru ramură, apoi o tăiați. În același timp, puteți tăia partea superioară a lăstarului care nu s-a dezvoltat până în toamnă – acest lucru nu va reduce randamentul întregii ramuri.
Apropo, dacă sunteți un susținător al soluțiilor neobișnuite pentru grădină, puteți încerca să formați un copac de coacăz din tufa dumneavoastră.
Tăierea de toamnă a tufișului vechi de coacăz
Întinerirea coacăzului, de asemenea, poate fi efectuată toamna. Deși, în cazul unei tunderi adecvate, tufele pot crește pe același loc și pot rodi activ un timp destul de îndelungat. Astfel, coacăzul negru începe să producă randamente maximale în anul 4-6 de viață, iar în al 8-lea, are deja nevoie de tăieri de întinerire. Cu toate acestea, rezultatul obținut nu este pentru totdeauna și spre vârsta de 12 ani tufișul se va epuiza complet, prin urmare, odată cu lucrările de întinerire, începeți să pregătiți un înlocuitor pentru acesta.
Coacăzul roșu începe să dea roade în aceeași perioadă, dar își păstrează vitalitatea și capacitatea de a rodi mai mult timp. Acesta va avea nevoie de întinerire doar la vârsta de 15 ani și, după „majorat”, tufa va trebui înlocuită. De fapt, coacăzul poate rodi mai mult timp, însă fructele vor fi mici și fără gust.
Sfat. Ca și în cazul tăierii sanitare, este mai bine să așteptați până la sfârșitul căderii naturale a frunzelor fără a stimula acest proces. Dacă nu sunteți siguri când este momentul potrivit pentru tăierea de toamnă a coacăzului, programați lucrările pentru sfârșitul lunii septembrie – mijlocul lunii octombrie.
Tunderea de întinerire a coacăzului poate fi efectuată atât în etape (în 2-3 ani), cât și radical (dintr-o singură dată). Prima metodă este mai potrivită pentru tufișurile sub vârsta de 10 ani, a doua – pentru plante fără viață și bolnave.
Deci, dacă decideți să efectuați lucrările de tăiere în etape, îndepărtați în fiecare toamnă cel mult 1/3 din ramurile vechi. Începeți cu cele uscate și bolnave, apoi treceți treptat la cele care cresc greșit. Ramurile trebuie tăiate chiar de la sol și să presărați cioturile imediat cu cenușă. În al treilea an, partea principală a tufișului se va schimba, iar randamentul va crește din nou.
Dacă tufișul, în opinia dumneavoastră, este aproape fără speranță, puteți acționa conform metodei „da sau ba”. La sfârșitul toamnei sau la începutul primăverii, înainte ca mugurii să se trezească, tăiați toată partea aeriană și presărați cioturile cu cenușă. Mulciți rădăcinile plantei cu paie, turbă sau rumeguș putrezit, astfel încât să nu înghețe iarna. Primăvara, udați tufa cu preparat fungicid, urmând instrucțiunile de pe ambalaj, apoi cu îngrășământ pe bază de gunoi de grajd, după care o formați ca pe un drajon tânăr.
Acum știți cum să tăiați coacăzul toamna, indiferent de soi, vârstă și starea tufișului, ceea ce înseamnă că puteți efectua această procedură anual, bucurându-vă de o recoltă abundentă de fructe de pădure.