Sute de fermieri au ajuns în PMAN cu tractoarele
Sute de agricultori cu tehnica agricolă au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale pentru a cere autorităților să le rezolve problemele.
„Noi nu am venit din plăcere mare aici în piață să protestăm la Chișinău mai multe zile. Am venit din cauza tratamentului iresponsabil al autorităților față de agricultori și de domeniul agricol în ansamblu. Noi din vară protestăm și am solicitat Ministerului Agriculturii, Guvernului, Parlamentului să se gândească, să ia măsuri să suplimenteze fondul de subvenționare, fondul de compensare a pierderilor fermierilor ce au suferit de secetă, dar cu regret am ajuns acum la finele anului și constatăm cu mare indignare că ei au uitat că în Republica Moldova sunt sate.” a declarat VASILE MÎRZENCO- director executiv, Federația Națională a Fermierilor.
De dimineață, circa 150 de tractoare din toată țara au pornit de la periferiile Chișinăului spre centrul capitalei. Manifestanții sunt indignați de majorarea cotei TVA de la 8 la 12% și cer despăgubiri pentru culturile din grupa a doua, afectate de secetă.
„Noi solicităm ca compensația pentru porumb și floarea-soarelui să fie în mărime de 50% din cheltuielile pe care le-au efectuat fermierii, adică în jur de 3 mii de lei. Asta trebuie să se gândească autoritățile de unde să găsească acești bani. Noi nu spunem că nu ne interesează, noi nu punem piciorul în prag, dați azi mâine. Dați azi o parte, mâine altă parte, în luna aprilie altă parte, pentru că furnizorii pe care ne-au avansat, în primăvara acestui an să aibă și ei speranța că ne vom achita cu ei. Așa deci ei și băncile nu ne creditează, nu avem semințe motorină și noi vom fi blocați și nu vom putea începe noul an agricol.” a declarat VASILE MÎRZENCO- director executiv, Federația Națională a Fermierilor.
„TVA pe care ei vor să îl reducă de la 20 la 12 % pentru importuri și asta este gaură în bugetul statului și lovitură în toată societatea Republicii Moldova. Creșterea TVA-ului de la 8 la 12% , care iarăși este lovitură în bugetul statului. Nu mai vorbim despre fermierii mici și mijlocii și persoanele fizice care prelucrează terenurile. Ramura zootehnică nici nu vreau că acolo este dezastru total. Al treilea este accizul la motorină, care ca în orice stat trebuie să fie returnat. Sunt multe probleme, dar noi ne axăm pe acestea trei, ca să le îndeplinească Guvernul, ca să plecăm acasă.” a mai adăugat un agricultor.
Agricultorii au claxonat și au afișat pancarte cu sloganele „Jos Perju”, „Secetă”, „Ajutor!”. Mulți dintre ei spun că sunt pe cale de a falimenta din pricina datoriilor pe care le au față de bănci.
„Am încercat să protestăm și fără tractoare, am fost vara cu tractoarele, dar nu ajunge și am încercat să răzbatem și cu tractoarele poate sunetul de la aceste tractoare le va deschide urechile și ne vor auzi.” a spus un fermier.
Potrivit fermierilor protestul este unul pașnic. Tractoarele vor rămâne în Piața Marii Adunări Naționale până când oficialii nu le vor propune soluții concrete.
Pentru acoperirea cheltuielilor pentru cea de a doua grupă de cereale, producătorii cer compensații de cel puțin un miliard de lei.
Până la acest moment, niciun reprezentant al autorităților nu a venit să discute cu protestatarii.