Suprafețele livezilor superintensive sunt în creștere

2020 a fost un an dificil pentru agricultori. Din cauza secetei și a înghețurilor din primăvară o parte din roadă a avut de suferit. Au trecut însă cu brio peste provocările naturii cei care și-au echipat corespunzător plantațiile.

Victor Scutaru din raionul Edineț este un exemplu în acest sens. Horticultorul crește cu multă grijă pe câteva zeci de hectare mere, prune și cireșe.

Observând că în ultima perioadă, țara noastră este tot mai des afectată de lipsa precipitațiilor și de grindină, el a decis să-și modernizeze treptat livezile.

„Noi avem o livadă de 80 de hectare, din care în anul 2019-2020 aproape toată am modernizat-o, ea a fost fondată din anul 2003. Era cu soiuri tradiționale, dar prin creditul de care am beneficiat de la Livada Moldovei, ne-am modernizat livada, aproape jumătate cu livadă modernă, superintensivă, cu anti-grindină, cu soiuri moderne.” a menționat VICTOR SCUTARU- horticultor, r. Edineț.

Fermierul spune că a participat la numeroase conferințe, mese rotunde specializate și a înțeles că fără o livadă de ultimă generație, nu va putea obține o producție pe placul consumatorilor.

Astfel, a apelat la Proiectul Livada Moldovei, care l-a ajutat să primească un credit pentru a-și putea dezvolta afacerea.

„Din 80 de hectare, la noi 40 sunt moderne, dintre care au rămas vreo 40 de hectare de a le moderniza. În 2022, ne gândim la 20 de hectare și pentru viitor vom mai vedea, că rămâne puțin. Avem soiuri noi, cireși de soiuri noi, Cordia, Regina. Avem prune de soiuri noi Haganta Vision, plus mer, soiuri Gala Devil, Geromin, Campion, soiuri moderne, care acum intră pe piața internațională și sunt întrebate.” a declarat VICTOR SCUTARU- horticultor, r. Edineț.

Toată producția a fost vândută, exclusiv, pe piața Federației Ruse. Însă Victor intenționează să ajungă cu marfa și în alte țări ale lumii.

El recunoaște că fără o investiție pe măsură, succesul nu-i poate fi asigurat la justa sa valoare.

Potrivit datelor, suprafețele de livezi superintensive sunt în creștere în republică.

Acestea permit obținerea unor fructe uniforme, de calitate superioară, care pot concura la nivel mondial cu cele ale marilor exportatori.