Suprafețele livezilor cu cireș sunt în continuă creștere
În prezent, cultura cireșului constituie 3,6 la sută din suprafața livezilor din Republica Moldova. Dacă în anul 2011, suprafața pe rod a plantațiilor de cireș a fost de 2400 ha, atunci către anul 2020 acest indice a înregistrat o creștere considerabilă, constituind 4100 ha sau o creștere cu 70 la sută, arată datele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.
Din 2014, ca urmare a aplicării tehnologiei moderne de producere, dar și a oportunităților pe piața internațională, s-a înregistrat un interes mai mare față de specia respectivă, iar suprafața pe rod având o creștere constantă medie de nouă la sută anual.
Deși, suprafața a fost în continuă creștere, producția de cireșe a avut un caracter diferit în anii 2011-2020, fiind influențată direct de condițiile climaterice.
Majoritatea cireșelor se produc în zonele de Nord și Centru ale țării sau 84 la sută din suprafața totală. Aici condițiile climaterice nu favorizează ieșirea timpurie a pomilor din perioada repaosului forțat și se obțin producții constante și calitative de cireșe. În zona sudică accesul limitat la apă calitativă și constantă devine un impediment alarmant pentru cultivarea cireșului.
Conform bazei de date privind statisticile comerțului internațional, în anul 2020, 28 la sută din producția globală de cireșe în stare proaspătă a fost comercializată pe piețe de export. Cantitatea totală a exporturilor pe plan global a reprezentat circa 743 mii tone de cireșe.