Suntem toți oameni, deci avem drepturi egale

Persoanele cu dizabilități sunt de regulă lăsate în voia sorții, nu sunt protejate, promovate și chiar sunt discriminate. Despre aceasta a declarat în cadrul unei conferințe de presă, președintele Asociației Persoanelor cu Dizabilități „Egalitate”, Radu Raicu.

Radu Raicu, președintele Asociației Persoanelor cu Dizabilități “Egalitate”: „Este un aspect relevant faptul că, persoanele cu dizabilități au protecția constituției, au protecția convenției ONU, au reglementat o lege, legea numărul 60 privind incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate, dar din păcate, aceasta rămâne doar pe hârtie. Pentru că, noi suntem lăsați în voia sorții și nu suntem promovați, nu suntem protejați. Devenim astfel independenți doar pentru că cuiva nu îi pasă de noi și suntem discriminați în această societate.”

Într-o conferință de presă la IPN, Radu Raicu a declarat că ocrotirea sănătății este unul din cele mai importante drepturi în Republica Moldova, deoarece viața are prioritate. Însă, acest drept nu este respectat pe deplin în cazul persoanelor cu dizabilități.

Radu Raicu, președintele Asociației Persoanelor cu Dizabilități “Egalitate”: “Ajungând la ușa unui cabinet pentru consultații sau pentru investigații medicale, persoanele cu dizabilități sunt impuse să stea la rând și mai mult ca atât, noi suntem impuși în situația în care, dacă avem un tratament sau o consultație mai amplă, noi trebuie să așteptăm și să ne expunem riscului chiar dacă avem poliță de asigurare. ”

Nici dreptul la educație al persoanelor cu dizabilități nu este respectat cum s-ar cere. În cazul copiilor cu dizabilități, care sunt 11,5 mii la număr, sunt omise anumite lucruri importante.

Radu Raicu, președintele Asociației Persoanelor cu Dizabilități “Egalitate”: „Deseori copiii cu sindromul Down, cei cu dizabilități locomotorii sau cu retard mintal nu sunt acceptați la grădiniță, fiind astfel discriminați din cauza situației lor medicale. Iar la școală, din clasa a V-a, profesorul nu mai vine la copii în clasă, ci elevii sunt nevoiți să meargă în auditorii diferite, practică periculoasă în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale, întrucât crește riscul de accidentare a acestora în timpul deplasărilor.”

În Republica Moldova sunt 182 de mii de persoane cu dizabilități, sau 7,5% din populație.