Sunt posibile înghețuri la sol. Recomandările specialiștilor

În zilele următoare sunt posibile înghețuri la sol, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat. 

În perioada caldă, temperatura aerului de sub 0°C la suprafața solului afectează negativ dezvoltarea plantelor, şi uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, ori chiar duce la moartea plantelor.

Înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt: caişii, piersicii, vişinii, cireşii, merii, nucii şi alunii. De asemenea, sunt afectate şi plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.

Culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă faţă de temperaturile scăzute. Numai când îngheţurile apar foarte târziu, acestea sunt afectate într-o proporţie semnificativă.

 Pentru a diminua pierderile, specialiștii în agricultură vin cu mai multe recomandări:

  • Măsuri prin care se urmărește atenuarea radiaţiei nocturne, fumigaţiile, perdele vegetale de protecție.

 

  • Încălzirea suprafeței solului prin irigare, încălzirea cu aer cald.

 

  • Formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului.

 

  • Măsuri agrotehnice prin care se influențează proprietățile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafața solului.

Toate aceste metode determină distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii în stratul microclimatic și menținerea temperaturii aerului pe suprafaţa solului mai mare de