Summitul One Planet: nu există bani pentru soluții climatice
Un summit susținut de ONU, cu lideri politici și CEO-uri, care s-au angajat să inverseze distrugerea accelerată a lumii naturale.
Summitul One Planet, condus de Franța, susținut de Națiunile Unite și Banca Mondială, a văzut mai mult de 50 de națiuni susținând un plan de creare a ariilor protejate care acoperă 30% din pământurile și oceanele globale.
Așa-numita inițiativă „30-30” ar putea deveni piatra de temelie a unei întâlniri critice privind biodiversitatea de la Kunming, China, amânată anul trecut din cauza pandemiei coronavirusului.
„Până acum, ne-am distrus planeta, am abuzat-o de parcă am avea o rezervă (altă planetă)”, a declarat șeful ONU Antonio Guterres la reuniunea de la Paris printr-un link video din New York.
„Am otrăvit aerul, uscatul și apa și ne-am umplut oceanele cu plastic. Și acum natura degradează”, a spus el, arătând spre exemplu criza Covid.
Până în prezent, eforturile de restabilire a naturii la scară globală au eșuat spectaculos.
Planeta se află în pragul unui eveniment de extincție în masă, în care speciile dispar de 100 până la 1.000 de ori față de rata normală de „fond”, asupra acestui lucru au fost de acord majoritatea oamenilor de știință.
Un raport de referință al ONU din 2019 a avertizat că un milion de specii, aproximativ una din opt, sunt amenințate, în principal din cauza pierderii habitatului și a poftei noastre în continuă expansiune.
Aproximativ dimensiunea unui teren de fotbal cu păduri tropicale vechi este tăiat sau arde la fiecare șase secunde.
Un scor de obiective de biodiversitate stabilite în urmă cu un deceniu de națiunile lumii au fost toate ratate, a menționat Guterres.
Sunt expuse riscului aerul curat, apa potabilă și ecosistemele sănătoase de care depind speciile noastre și majoritatea ființelor vii.
Adunarea One Planet a văzut 10 miliarde de dolari (opt milioane de euro) alocați pentru Marele Zid Verde, un proiect de restaurare a terenurilor degradate din Sahel de-a lungul unei benzi de 8.000 de kilometri (de la 5.000 de mile) de la Atlantic la Marea Roșie.
„Biodiversitatea se confruntă cu un decalaj financiar de 711 miliarde de dolari pe an până în 2030”, a spus Guterres.
Unele grupuri verzi spun că planul 30-30 nu merge suficient de departe, în timp ce alții avertizează împotriva consecințelor neintenționate.
La summit au participat și cancelarul german Angela Merkel, președintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde, premierul canadian Justin Trudeau și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/one-planet-summit-no-climate-fix-without-biodiversity/