Summit crucial al ONU pentru biodiversitatea globală

Conferinţa ONU pentru Biodiversitate (COP15), care urmează să ajungă la un acord global crucial pentru a salva speciile şi mediile naturale de la o distrugere ireversibilă, s-a deschis miercuri la Montreal, relatează AFP, scrie agerpres.ro.

După trei ani de negocieri fără rezultate semnificative, delegaţii din peste 190 de ţări urmează ca până la 19 decembrie să adopte un „cadru global de 10 ani” suficient de ambiţios pentru a pune capăt până în 2030 distrugerii naturii şi resurselor acesteia, esenţiale pentru supravieţuirea umanităţii şi pentru lupta împotriva încălzirii globale.

Provocările cu care se confruntă participanţii la COP15 sunt considerabile: un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia, o treime din teritorii sunt grav degradate şi solurile fertile dispar, în timp ce poluarea şi schimbările climatice accelerează degradarea oceanelor.

Produsele chimice, materialele plastice şi poluarea aerului sufocă pământul, apa şi aerul, în timp ce încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili provoacă haos climatic – de la valuri de căldură şi incendii de vegetaţie până la secete şi inundaţii.

Omenirea a devenit o „armă de extincţie în masă” şi a venit momentul să punem capăt „războiului nostru împotriva naturii”, a declarat marţi secretarul general al ONU Antonio Guterres în cadrul unei ceremonii la Montreal, organizată în ajunul conferinţei.