Subvenții mai mari pentru defrișarea plantațiilor horticole

Anul acesta, subvenția de stat pentru defrișarea plantațiilor perene vechi sau neproductive s-a ridicat la aproximativ 10.000 de lei per hectar, transmite EastFruit.

În cadrul unor discuții publice, Vladimir Bolea, ministrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a remarcat că în 2023 va crește subvenția, pentru această procedură agrotehnologică, având în vedere creșterea costurilor producătorilor agricoli pentru resursele energetice și ținând cont și de „nevoia mare de reînnoire a plantațiilor perene din țară”.

Potrivit estimărilor experților, în ultimii cinci ani, în țara noastră, ritmul defrișării livezilor vechi a depășit ritmul plantării celor noi.

În special, suprafața livezilor de mere, în ultimii trei ani a scăzut cu 11 la sută și este în prezent de aproximativ 45 de mii de hectare; livezi de pruni – cu 15,3 la sută, până la 19 mii hectare; livezi de piersici – cu 24 la sută, până la 5 mii de hectare.

În același timp, are loc o extindere a suprafețelor de fructe cu sâmburi, care sunt solicitate pe piețele externe. Și anume, suprafața livezilor de caise a crescut cu 44 la sută (până la 4,9 mii ha), livezi de cireși – cu 19,4 la sută (până la 4,3 mii ha), livezi de vișine – cu 14,7 la sută (până la 3.000 ha).

Potrivit Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), în Moldova au fost plantate doar 1,9 mii hectare de livezi noi în 2021 (în 2020 – puțin peste 2,3 mii hectare, în 2019 – 3,3 mii .ha).

Până la sfârșitul anului 2022, creșterea suprafeței noilor plantații perene este probabil să fie semnificativ mai mică decât anul trecut.