Varianta coronavirusului descoperită în Africa de Sud ar putea sustrage protecția oferită de vaccinul COVID-19 Pfizer / BioNTech într-o oarecare măsură, a descoperit un studiu real din Israel, deși prevalența sa în țară este foarte scăzută și cercetarea nu a fost încă revizuită.
Studiul, lansat sâmbătă trecută, a comparat aproape 400 de persoane care au dat test pozitiv la COVID-19, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze de vaccin, față de același număr de pacienți nevaccinați.
S-a constatat că varianta sud-africană, B.1.351, reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de COVID-19 la toate persoanele studiate, potrivit studiului realizat de Universitatea Tel Aviv și cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, ”Clalit”.
Dar în rândul pacienților care au primit două doze de vaccin, rata de prevalență a variantei a fost de opt ori mai mare decât cei nevaccinați, fiind 5,4% față de 0,7%.
Acest lucru sugerează că vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei din Africa de Sud, în comparație cu coronavirusul original și o variantă identificată pentru prima dată în Marea Britanie, care a ajuns să cuprindă aproape toate cazurile de COVID-19 în Israel, au spus cercetătorii.
Cercetătorii au avertizat, totuși, că studiul a avut doar un eșantion mic de persoane infectate cu varianta sud-africană din cauza rarității sale în Israel.
Ei au mai spus că cercetarea nu a fost destinată să deducă eficacitatea globală a vaccinului împotriva oricărei variante, deoarece a analizat doar persoanele care au avut deja teste pozitive pentru COVID-19, și nu s-a făcut un experiment la ratele generale de infecție.
Pfizer a refuzat să comenteze studiul israelian.
Pfizer și BioNTech au declarat, la 1 aprilie, că vaccinul lor a fost de aproximativ 91% eficient în prevenirea COVID-19, citând date actualizate ale studiilor care includeau participanți inoculați timp de până la șase luni.
Au testat a treia doză din vaccinul lor ca rapel și au spus că ar putea modifica vaccinul pentru a aborda în mod specific noi variante, dacă este necesar.
Unele studii anterioare au indicat că vaccinul Pfizer / BioNTech a fost mai puțin puternic împotriva variantei B.1.351, decât împotriva altor variante ale coronavirusului, dar a oferit totuși o apărare decentă.
În timp ce rezultatele studiului pot cauza o îngrijorare, răspândirea scăzută a tulpinii sud-africane a fost încurajatoare pentru a nu ne face așa multe griji, potrivit ”Stern University” din Tel Aviv.
„Chiar dacă varianta sud-africană străpunge protecția vaccinului, nu s-a răspândit pe scară largă în rândul populației”, a spus Stern, adăugând că varianta britanică ar putea „bloca” răspândirea tulpinii sud-africane.
Aproape 53% din populația de 9,3 milioane din Israel a primit ambele doze de Pfizer. Israelul și-a redeschis în mare măsură economia în ultimele săptămâni, în timp ce pandemia pare să scadă, rata infecțiilor, bolile severe și spitalizările scăzând brusc.
Sursa informației: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-israel-study/south-african-variant-may-evade-protection-from-pfizer-vaccine-israeli-study-says-idUSKBN2BX0JZ