Una dintre cele mai mari provocări ale Moldovei în vederea asigurării unui mediu sănătos și sigur pentru populație este gestionarea deșeurilor, care în prezent este realizată într-o formă inadecvată.
Potrivit unei analize a Expert-Grup, modelul actual de administrare este unul simplu și primitiv și nu corespunde nici rigorilor de protecție a naturii, și nici principiilor economiei circulare. Servicii de colectare există preponderent în orașe, dar și aici ponderea resturilor sortate și transmise spre reciclare este una mică.
Cea mai mare cantitate este stocată la depozitele din apropierea localităților. Deși o parte dintre ele sunt autorizate, nu se respectă nicio măsură de prevenire a poluării. Sunt infectate apele, solurile, aerul, ceea ce contribuie la procesul de schimbare a climei prin emisiile de metan.
Țările dezvoltate implementează instrumente economice cu scopul de a responsabiliza agenții economici să utilizeze eficient resursele naturale atât la etapa de producere a mărfurilor, cât și la cea de finalizare a ciclului de viață.
Unul dintre aceste procedee este Responsabilitatea Extinsă a Producătorului, care este prevăzut și de legislația Republicii Moldova, dar care în prezent nu poate fi aplicat din lipsa mecanismelor financiare.
Metoda are drept obiective principale diminuarea cantității de gunoi eliminat prin depozitare, reducerea prețurilor de gestionare pentru municipalități și contribuabili, crearea fluxurilor alternative pentru materialele periculoase, stimularea antreprenorilor să-și reproiecteze produsele, dar și crearea unui model de economie circulară.
Un element important al realizării instrumentului este introducerea unei taxe de mediu care trebuie să cointereseze agenții economici în optimizarea ambalajul și a componentelor produselor nedorite în mediul ambiant și să eficientizeze procesul de adunare a acestor resturi.
De asemenea, este preferabil să existe un bonus de retur al gunoiului pentru motivarea consumatorilor să returneze bunurile uzate sau pachetele rămase în urma consumului produsului, se arată în studiu.