În aceste zile, cercetătorii au raportat că Marea Neagră este cea mai murdară din Europa. Experții din proiectul EMBLAS (angajați în misiunea de a îmbunătăți calitatea apei și condițiile de viață în Marea Neagră) au calculat că apele Mării Negre sunt de două ori mai murdare decât apele mediteraneene, scrie stiridinsurse.ro.
Potrivit unui studiu realizat, Marea Mediterană are 50 de unități de canalizare pe metru pătrat, în timp ce Marea Neagră are 90 de unități.
O mare parte din problemele din toate mările provin din transportul maritim. În fiecare an, porturile din diferite țări primesc nave și deșeuri de combustibil uzat, care au un impact negativ asupra situației mediului. Cele mai multe transporturi au loc în partea de vest a mării, iar acolo poluarea cu petrol și cu derivații acestuia este cea mai gravă.
Râurile mari transportă cu ele multă murdărie. Acest lucru este valabil mai ales pentru Dunăre, care, înainte de a ajunge la Marea Neagră, traversează aproape toată Europa de sud-est.
Plasticele și substanțele chimice, inclusiv pesticidele, nitrații și multe altele, ajung în mare odată cu apa. Acestea au un impact negativ asupra organismelor vii.
Apele uzate provenite din producția marilor întreprinderi cad constant în mare, relatează travelask.ru. Acestea conțin adesea substanțe nocive în doze capabile să provoace dezastre naturale.
Marea Neagră primește ape uzate nu numai din orașele din apropiere, ci și din alte 20 de țări europene. Adesea, nu trece prin stațiile de tratare. Aceasta este una dintre cauzele multor cazuri de probleme stomacale la oameni.
Marea se curăță foarte încet din cauza structurii sale. În adâncuri există depozite semnificative de hidrogen sulfurat. Marea Neagră, fiind despărțită de mai multe straturi de apă cu temperaturi diferite, este practic imobilă în părțile sale adânci. Prin urmare, există foarte puțin oxigen în partea de jos. În astfel de condiții, autocurățarea este extrem de dificilă.