Studiu: impactului asupra mediului al producției de roșii hidroponice

Cultivarea în sere în regiunea mediteraneeană a îmbunătățit, fără îndoială, creșterea economică și a generat beneficii sociale prin utilizarea eficientă a resurselor. Cu toate acestea, aceste sisteme de producție au provocat impacturi nedorite asupra mediului. Pentru a se deplasa către o producție mai curată în zonele cu efect de seră, acest studiu a evaluat beneficiile potențiale pentru mediu și compromisurile fermelor alimentat cu energie solară fotovoltaică.

 

Au fost evaluate trei surse independente de irigații (apă de mare desalinizată cu conductivitate electrică scăzută și două amestecuri diferite de apă subterană și desalinizată, cu conductivitate electrică moderată și respectiv înaltă). Utilizarea apei de mare desalinizate poate ajuta la reducerea supraexploatării acviferelor, deși procesul de desalinizare nu se face cu energie curată, acesta are și un impact negativ asupra amprentei de carbon.

 

Printre intrările luate în considerare pentru sistemele de cultivare, structura serelor, producția de îngrășăminte și energie electrică pentru fertilizare au reprezentat cele mai mari poveri de mediu. La compararea celor trei tratamente de irigații, s-a observat că înlocuirea parțială a apei de mare desalinizate cu apa subterană a atenuat substanțial (27%) amprenta încălzirii globale. Analiza sensibilității a arătat că este posibilă o reducere semnificativă a impactului asupra mediului.

 

Sursă informație: https://www.researchgate.net/publication/353477278_Recycling_drainage_effluents_using_reverse_osmosis_powered_by_photovoltaic_solar_energy_in_hydroponic_tomato_production_Environmental_footprint_analysis