Studiu: Cât costă fericirea
Poate fi fericirea cumpărată pe bani? Mai degrabă da, decât nu, și asta nu este doar o părere, este rezultatul unor studii recente, publicate de Euronews. Deci, cât de mult trebuie să câștigi pentru a te simți fericit?
În Statele Unite, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Analitic ”Harris”, americanii sunt gata să se mulțumească cu 285 de mii de dolari pe an. Iar pentru a se simți cu adevărat fericiți oamenii de peste ocean și-ar dori un cont în bancă de 1,2 milioane de dolari, echivalentul a 1,1 milioane de euro, pentru a atinge această stare.
Europenii nu sunt atât de pretențioși: locuitorii din vestul continentului și Scandinavia susțin că un venit anual de 100.000 de dolari, echivalentul a 91.560 de euro, ar deveni un „moment de cotitură” în evaluarea satisfacției vieții. În țările din Europa de Est, acest „prag al fericirii” măsurat în bani este mult mai mic – de 45.000 USD sau 41.200 euro.
Ce este, totuși, „fericirea financiară”? Potrivit autorilor studiului realizat în Statele Unite, „fericirea financiară” este echivalentul libertății, siguranței și a unui sentiment de permisibilitate. Astfel, pentru 67 % dintre respondenții „fericirea financiară”, înseamnă să-și plătească facturile la timp, pentru 65 % – să trăiască fără datorii, pentru 54 % – să-și permită obiecte de lux zilnic, iar pentru 45 % – doar să aibă propria casă. Pentru mai mult de jumătate din oameni, costurile distracțiilor cu cei dragi sunt, de asemenea, importante, iar pentru 37 % – o viață decentă la pensie.
Studiul mai spune că persoanele bogate mature obțin mai multă satisfacție din viață decât tinerii sub 35 de ani, iar oamenii înstăriți din Europa de Vest sunt mai fericiți decât cei din Est.