Strugurii de soiul Moldova se exportă la preț de 15 lei

În acest an, prețul strugurilor de soiul Moldova, pentru export, este unul foarte bun, afirmă viticultorul Iurie Bivol, care are o plantație pe sistemul Pergola. Agricultorul este unul dintre cei mai mari exportatori de struguri din Republica Moldova. Între timp, la piețele din țară, unii agricultori nu-și pot vinde același soi Moldova nici măcar la preț de cinci lei kilogramul. Oamenii stau zile în șir până comercializează câteva sute de kilograme.

IURIE BIVOL, viticultor, s. Codreni, r. Cimișlia: „Livrarea strugurilor, în prezent, o facem la prețul de 15-16 lei, în direcția România-Polonia. 14-15 lei se duc struguri în ambalaj simplu către Ucraina și Rusia. E un preț destul de bun.”

Iurie Bivol exportă struguri din anul 2009 și consideră că acum este perioada potrivită pentru asta.

„Până la finele anului, ne străduim ca depozitele noastre să fie deja golite. Pe urmă, dacă mai avem loc pentru vânzări, partenerii noștri noi achiziționăm din alte gospodării, de la alți producători și tot așa exportăm mai departe.”

Pentru a exporta se cere, în primul rând, calitate. Dar, pe lângă asta, strugurii sunt testați și verificați de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În primul și în primul rând este certificarea strugurilor. Certificarea joacă în rol semnificativ, atât în direcția țărilor CSI, atât și în țările Europene. Sunt testați strugurii la reziduuri, la metale grele, la toate categoriile de substanțe ofensive pentru organismul uman.”

Datorită piețelor internaționale și condițiilor avantajoase, viticultorul exportă absolut toată recolta, deoarece comercializarea întregii producții pe piața națională nu îi permite asta.

„Piața noastră este destul de mică, cu un consum mic de struguri, de mere și de prune, care noi le creștem la scară largă. Toți cunosc faptul că în rezultat strugurii sunt exportați.”

De la recoltare până la exportare, strugurii parcurg mai multe etape. După ce au fost culeși, sunt aduși în camera de prerăcire, unde se coboară temperatura până la 0 grade Celsius, iar după accea, sunt depozitați pentru păstrare.

„Când vine comanda de încărcat, scoatem din camera de păstrare în holul unde pregătim noi strugurii, etichetăm, cântărim și urmează încărcarea în tir.”

În acest an, Iurie Bivol preconizează să exporte peste 100 de tone de struguri Moldova, care sunt strânși de pe o suprafață de aproape patru hectare, cultivați pe sistemul Pergola.