Strategii de îmbunătățire a agriculturii

Producătorii agricoli sunt expuși unui șir de provocări ce au impact direct asupra rezultatelor din sector. În contextul actual, trebuie să ne orientăm spre modernizarea și implementarea tehnicilor prin prisma experiențelor altor state dezvoltate. Declarația aparține secretarei de Stat a Ministerului Agriculturii, Tatiana Nistorică, și a fost expusă în cadrul ședinței comune a reprezentanților Instituției cu specialiștii Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. În cadrul întrunirii, s-au enumerat factorii care influențează creșterea sau stagnarea sectorului agricol.

„Totuși, principalele provocări de influență majoră sunt: nivelul scăzut de dezvoltare a sectorului de procesare a producției agricole; necesitatea stringentă de revitalizare a sectorului zootehnic, capabil să asimileze materia primă și să stopeze degradarea terenurilor agricole; vulnerabilitatea înaltă la schimbările climatice și suprafețe reduse cu soiuri și varietăți de culturi cu valoare adăugată; suprafețe reduse a terenurilor irigate și asigurarea insuficientă cu apă de calitate pentru irigare; insuficiența specialiștilor calificați; discrepanța dintre cercetare, inovare și sectorul real; existența suprafețelor neacoperite de protecție antigrindină și necesitatea creșterii eficienței sistemului antigrindină”, a declarat Tatiana Nistorică.

FAO reprezintă un pilon principal în dezvoltarea sectorului agricol din țara noastră, prin prisma proiectelor aflate în derulare. În prezent, în țara noastră, cu suportul FAO sunt în derulare șase proiecte, iar beneficiarii finali ai acestora sunt agricultorii din Republica Moldova.