Planul pentru securitatea alimentară pentru anii 2023-2030, a fost aprobat în cadrul ședinței Executivului. Scopul acestuia constă în asigurarea accesului fizic și economic al cetățenilor la alimente suficiente, sigure și nutritive, necesare pentru satisfacerea nevoilor și preferințelor alimentare, în vederea menținerii unui mod de viață activ și sănătos.
Conform Strategiei, sporirea securității alimentare va fi asigurată prin crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem alimentar, de aprovizionare și de protecție socială eficientă în situații de urgență și crize.
Astfel, în următorii opt ani, eforturile Guvernului vor fi îndreptate spre dezvoltarea unor sisteme alimentare sustenabile la nivel național și internațional. Totodată, va fi pus accentul pe protecția și îmbunătățirea calității vieții grupurilor defavorizate, pe sporirea competitivității produselor agricole, facilitarea comerțului internațional, dezvoltarea ramurilor conexe de produse agroalimentare și pe consolidarea calității și siguranței alimentelor.
Potrivit FAO, în 2019 fermierii mici și fermele de familie din țară generează peste 62% din întregul volum de producție agricolă pe țară, astfel contribuind substanțial la întreaga producție de alimente și la securitatea alimentară din Republica Moldova. Un alt obiectiv al Guvernului pentru următorii ani este sporirea producerii în sectorul agroalimentar prin creșterea productivității.