Știm ce aer respirăm?…

De Ziua Mondială a Mediului, ne-am propus să aflăm cum se verifică gradul de poluare în diferite regiuni ale capitalei. Am ajuns în unul dintre cele mai vechi puncte de control din Chișinău.

„Suntem în punctul 6 din sectorul centru și vedem care e calitatea aerului aici. Această stație a fost amplasată aici din 1969. Acest post ne permite să prelevăm probele de aer, care ulterior sunt transportate în laboratorul de analize.”

Natalia Platon, șeful Laboratorului pentru Calitatea Aerului

Metoda de depistare a aerului poluat nu e deloc simplă, iar prima probă a oxigenului trebuie luată de dimineață. 

„Aici este acid sulfuric care captează fenolul din probele de aer. De aici s-a luat proba de aer la 7 dimineața și deja s-a investigat.”

Natalia Platon, șeful Laboratorului pentru Calitatea Aerului

Probele acumulate din diverse puncte ale capitalei, dar și din țară sunt verificate într-un laborator.

„Forfota în laborator este foarte mare și este zi de zi la fel pentru că și analizele la fel sunt făcute cu regularitate. Probele colectate de la punctele staționare vin în așa tuburi în care sunt soluții absorbante, iar inginerii noștri extrag poluantul investigat. Fiecare probă este introdusă în așa un echipament și la calculator vedem concentrația.”

Natalia Platon, șeful Laboratorului pentru Calitatea Aerului

Galina Gatenco, inginer principal din cadrul Laboratorului pentru calitatea aerului, a făcut un top al celor mai poluate locuri din oraș.

„Vreau să spun că în diferite timpuri și diferite perioade nivelul de poluare înalt nu se observă doar într-o singură regiune. Cele mai poluate locuri sunt în zona str. Fântînilor, str. Uzinelor, str. Tudor Vladimirescu. Cel mai mult influențează poluarea aerului transportul auto.”

Galina Catenco, inginer principal

Transportul rămâne a fi una dintre cauzele principale ale poluării aerului.

„Poluarea aerului este motivată de transport. Înainte, la Grenoble, era centrul de control și etalon al curățeniei aerului, dar acum aici nu e cel mai curat aer din oraș, fiind un traseu pe care e mereu ambuteiaj.”

Natalia Platon, șeful Laboratorului pentru Calitatea Aerului

În Republica Moldova, sistemul național de monitorizare a aerului este actualizat zilnic, folosind informații de la 17 stații de monitorizare. Doar municipiile Chișinău, Bălți, Bender, Tiraspol și Rîbnița sunt acoperite de sistemul respectiv de monitorizare. Alte două stații sunt la Rezina și Leova. Astfel, țara nu este acoperită în totalitate.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Republica Moldova a redus cu aproximativ 69% emisiile de gaze cu efect de seră, față de anul 1990, depășind astfel cu 4% angajamentele sale în cadrul Acordului de la Paris, incluse în țintele intermediare pentru anul 2020.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Налог в Бухаресте на загрязнение от автомобилей.