Statuia ”Culegătoarea de grâu din Sapri”, stârnește furie în Italia. Ce reprezintă aceasta?!

O statuie din bronz înfățișând o femeie sumar îmbrăcată, inspirată de un poem din secolul XIX dedicat culegătoarelor de grâu, a stârnit un val de acuzații de sexism în Italia, culminând cu cererea mai multor politicieni de a înlătura monumentul proaspăt inaugurat, scrie BBC.

Emanuele Stifano/Facebook

Sculptura amplasată în orașul Sapri din sudul Italiei este un tribut dedicat poemului ”La Spigolatrice di Sapri” sau ”Culegătoarea de grâu din Sapri”, scris de Luigi Mercantini în 1857.

Emanuele Stifano/Facebook

Statuia înfățișează o femeie într-o rochie transparentă, mulată pe corp, acoperindu-și sânii cu o mână.

 

Parlamentara Laura Boldrini a declarat că statuia este „o ofensă la adresa femeilor și a trecutului pe care ar trebui să-l celebreze”.

 

„Cum pot instituțiile accepta reprezentarea femeilor ca obiecte sexualizate? Șovinismul masculin este unul din relele Italiei”, a scris Laura Boldrini pe Twitter.

Poezia este scrisă din perspectiva unei culegătoare care adună spicele rămase pe câmp după seceriș. Culegătoarea lasă munca la câmp și se alătură unei expediții eșuate, condusă de revoluționarul Carlo Pisacane împotriva Regatului Napoli, soldată cu 300 de morți.

 

Statuia a fost dezvelită duminică în cadrul unui eveniment la care au luat parte politicieni locali și naționali, inclusiv fostul premier Giuseppe Conte.

 

Un grup de politiciene de la Partidul Democrat din Palermo a cerut demolarea statuii. „Încă o dată, suferim umilința de a ne vedea reprezentate sub forma unor obiecte sexuale, lipsite de suflet și fără nicio legătură cu problemele sociale și politice”, arată ele într-o declarație.

 

Monica Cirinnà, senatoare a partidului, a numit sculptura „o palmă pe fața istoriei și a femeilor, care sunt privite ca obiecte sexuale”.

 

Primarul din Sapri, Antonio Gentile, a luat însă apărarea statuii, spunând că a fost „făcută cu îndemânare și cu o interpretare impecabilă” de către artistul Emanuele Stifano.

 

La rândul său, sculptorul s-a arătat „întristat” de criticile primite și și-a apărat sculptura, spunând că „întotdeauna acoperă corpul uman cât mai puțin posibil” în operele sale, „indiferent de sex”.

 

În cazul de față, Stifano spune că „a profitat de briza mării” pentru a „pune în valoare trupul” și că statuia „reprezintă idealul feminin, evocă mândria ei, trezirea unei conțtiințe”.

 

Desenul a fost aprobat de autorități, a mai adăugat el.