Stații meteo – moft sau necesitate?
Agricultura se dezvoltă în fiecare zi, iar dacă vă doriți o roadă bogată și calitativă nu vă opuneți modernizării. Tot mai mulţi agricultori din Republica Moldova optează pentru noile tehnologii, care le fac munca mai uşoară, iar pierderile mai mici. În ultima perioadă, în gospodăriile agricole din țară apar mini-staţii meteo. Acestea nu sunt un moft ci o necesitate, mai ales în contextul condițiilor climaterice actuale.
„La moment la noi în locație avem o stație meteo locală aceasta ne permite cu ajutorul ei să determinăm și să planificăm mult mai ușor și mult mai precis lucrările agricole pe care avem de le făcut în câmp. Mă refer la precipitațiile, vântul, temperaturile ce se așteaptă. Stația meteo cu anii își formează un microclimat.”
Igor Ilașcu, specialist
O stația meteo are un software care permite utilizatorului să vadă toate valorile cumulate ai parametrilor măsurați într-o perioadă de timp – 10 minute, 2 ore, 6 ore, o zi, o săptămână, o lună, sau un an.
„Precizia crește mult mai mult față de alte stații meteo care sunt în țară, ele fiind generale.”
Sunt diferite modele de prognostic care prezintă grafic o posibilitate de incubare sau apariție a unor boli sau dăunători.
„La acei producători care au livezi, sau legume le ajută foarte mult pentru prevenirea anumitor atacuri de dăunători sau boli care, ele pot fi preventiv tratate. Producătorii își pot programa tratamentele care trebuie făcut în câmpul sau livada respectivă.”s
Dacă aveți o stație meteo puteți monitoriza condițiile agro-meteorologice în timp real, direct de pe telefon. O stație meteo vă ajută sa luați decizii corecte privind activitățile ulterioare din câmp.