Startup-ul ”In Ovo” – peste 150.000 de pui eclozați fără sacrificare
In Ovo, un startup din Olanda care dezvoltă o soluție pentru industria ouălor de pui, dorește să accelereze adoptarea de către industrie a mașinii sale de tipare a genului.
Puii de sex masculin sunt de obicei priviți ca un subprodus nedorit al ouării industrializate, deoarece nu pot crește pentru a da ouă și, în general, provin din rase care nu sunt considerate utile sau de dorit ca sursă de carne.
Acest lucru înseamnă că, în loc să crească, acești pui de sex masculin sunt sortați manual și sunt uciși folosind metode precum gazarea și macerarea.
Potrivit ”Universității Leiden”, aproape 6,5 miliarde de pui sunt tăiați în acest fel în fiecare an, o practică care este considerată din ce în ce mai brutală și imorală atât de consumatori, cât și de producători. Mai multe guverne au declarat că vor să elimine treptat sacrificarea industrială a puilor de sex masculin, iar Franța și Germania s-au angajat să interzică această practică până în 2022.
În timp ce desfășurau cercetări la Universitatea Leiden, cofondatorii startup-ului In Ovo, Wouter Bruins și Wil Stutterheim, au descoperit un bio marcator nou pentru sex care ar putea fi folosit pentru a determina sexul embrionilor de pui cu mult înainte de eclozare.
Sistemul de tipare de gen al startup-ului, denumit Ella, folosește o metodă de eșantionare automată pentru a extrage cantități mici de lichid dintr-un ou făcând o gaură minusculă în coajă, care este apoi resigilată.
Lichid este apoi analizat de „cel mai rapid spectrometru de masă din lume” pentru a detecta bio marcatorul relevant.
În acest fel, ouăle identificate ca fiind masculine pot fi aruncate înainte ca un făt să crească, în timp ce numai ouăle de femele sunt incubate și eclozate.
Startup-ul a atins pragul de clocire a primilor 150.000 de pui, fără ca un singur pui să fie nevoit, să fie sacrificat.
Dar „150.000 de pui sunt doar începutul; incubatoarele care folosesc actualul sistem Ella pot ecloza 1 milion de găini fără sacrificare pe an”, a declarat startup-ul într-un comunicat distribuit portalului AFN.
„Deoarece se preconizează o cerere mare în următorii ani, In Ovo își îmbunătățește continuu tehnologia în ceea ce privește viteza, acuratețea și ziua testării. Peste câteva luni, o nouă mașină Ella va putea permite eclozarea a 5 milioane de găini pe an, iar In Ovo își va începe implementarea tehnologiei în afara Olandei. ” – a fost adăugat ulterior.
Sursa informației: https://agfundernews.com/in-ovo-raises-funding-hatches-150000-chickens-without-culling.html