Startul admiterii în instituțiile de învățământ profesional tehnic

Instituțiile de învățământ profesional tehnic din țară au dat astăzi, 17 iulie, startul admiterii pentru anul de studii 2023-2024. În funcție de specialități, locuri bugetare și localitate, colegiile, școlile profesionale și Centrele de Excelență se întrec în recomandări tot mai avantajoase pentru viitorii elevi. Excepție nu fac parte și instituțiile din domeniul agroalimentar, care, în acest an, au pregătit sute de locuri bugetare și oferte educaționale unice.

În cadrul emisiunii Actualitatea la raport de la Agro TV, managerii mai multor instituții de învățământ profesional tehnic din țară au vorbit despre ofertele educaționale la care elevii au posibilitatea de a depune actele pentru studii. Astfel, una dintre ele este Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din satul Țaul, raionul Dondușeni. Potrivit managerului centrului, Aurel Serdeșniuc, în acest an, instituția a pregătit 120 de locuri, dintre care 80 vor fi disponibile pentru înmatriculare la studii bugetare și 40 de locuri la contract.  

Aurel Serdeșniuc, directorul CEHTA: ”Am anuțat admiterea la patru specialități. Mă refer aici la pregătirea agronomilor, la specialitatea legumicultură și pomicultură. Ulterior avem o altă specialitate – tehnologia produselor de origine vegetală. Următoarea specialitate – siguranța produselor agroalimentare și a patra – contabilitatea.”

O altă instituție cu oferte nu mai puțin tentante este Colegiul de Medicină Veterinară și Economie din localitatea Brătușeni, municipiul Bălți. Directorul adjunct al instituției, Ghenadie Frecăuțanu a declarat că pentru înmatricularea în anul de studii 2023-2024 au fost pregătite 170 de locuri, dintre ele 100 fiind la buget și 70 la contract, ceea ce este un record în ultimii aproximativ 30 de ani.

Ghenadie Frecăuțanu, directorul adjunct al CMVEA: ”Vreau să vă spun că colegiul nostru este unica instituție de învățământ din Republica Moldova care pregătește specialiști în domeniul medicinei veterinare. Noi anul luăm două grupe la medicina veterinară. Una cu predare în limbă rusă și una cu predare în limba română. Suntem la fel ca și Centrul de Excelență de la Țaul, într-o colaborare strânsă în pregătirea specialității siguranța produselor agroalimentare. Mai avem încă trei specialități la profil economic și anume la planificarea și administrarea afacerilor. Avem 17 locuri la buget și 13 la contract. Achiziții publice – o specialitate, iarăși, unica în Moldova, care este pregătită în cadrul instituției noastre și merceologia, grupă cu predare în limba rusă.”

La rândul său, directorul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Capitală, Svetlana Cociorvă a menționat că instituția care o reprezintă are pregătite, în acest an, 205 locuri. Din numărul total de oferte 154 vor fi disponibile la buget și 51 la contract. 

Svetlana Cociorvă, directorul CEVVC: ”Specialitățile pe care le avem, avem formă clasică, defapt, ca desfășurare. Tehnologia produselor obținute prin fermentare, ca calificare la specialitatea respectivă este tehnician tehnolog în vinificație. A doua specialitate fiind viticultură și oinologie cu calificarea de agronom. A treia specialitate cumva am încadrat-o ca combinație. Avem specialitatea de turism, dar ne axăm ca unele discipline din specialitate să fie cu turism rural sau agroturism. Să fie studiat sau turism vitivinicol, deci cumva să-l redirecționăm către domeniul agricol și specialitatea organizarea serviciilor în hotele și complexe turistice.”

Potrivit Ministerul Educației și Cercetării, pentru admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar – școli profesionale și centre de excelență, în anul de studii 2023-2024, sunt prevăzute 8.267 de locuri bugetare. Dintre acestea, 1.330 vor fi repartizate pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământul dual, ceea ce reprezintă cu 10 la sută mai mult decât în anul 2022.