Spitalele municipale pentru copii sunt arhipline. Autoritățile menționează că situația este alarmantă

Mai multe spitale pentru copii, din municipiul Chișinău, activează la capacitate maximă, iar numărul paturilor este insuficient. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei. 

VLADIMIR BOLOCAN, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei: „Majoritatea spitalelor municipale, în special cu profil pediatric sunt la capacități peste cele maxime în ceea ce privește acordarea asistenței specializate spitalicești. În special mă refer la Spitalul Clinic Municipal nr.1 de copii și Spitalul Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii. Totodată, vreau să vă spun că și în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Valentin Ignatenco”, de asemenea se atestă o situație destul de complexă.”

 În ceea ce privește diagnosticul de bază pentru care sunt internați pacienții, în perioada respectivă, sunt pneumoniile, bronhopneumoniile.

VLADIMIR BOLOCAN, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei: „În ceea ce privește diagnosticul de bază pentru care sunt internați pacienții, în perioada respectivă, este vorba despre pneumonii, bronhopneumonii care decurg destul de agresiv și progresează destul de rapid.”  

Potrivit oficialului, cazurile de infecții respiratorii au crescut și în cazul adulților.

VLADIMIR BOLOCAN, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei: „În ceea de privește cazurile la adulți, de asemenea se observă o creștere destul de mare. La populația cu vârsta medie și cei apți de muncă, boala decurge deseori pe picioare, dar prezența simptomelor durează de la 10 zile până la două săptămâni, ceea ce, iarăși, face ca să scoată din circuit foarte mulți oameni.”

În această ordine de idei, Vladimir Bolocan a făcut apel către părinți ca aceștia să nu-și ducă copiii în comunități, dacă observă simptome de boală, iar profesorilor le-a solicitat să fie atenți și să trimită copiii bolnavi acasă. Autoritățile se tem că, în caz contrar, situația riscă să degradeze și mai mult, iar sistemul medical din Capitală să nu mai facă față.