Managerii fabricilor moldovenești de producție de concentrat de mere susțin că la începutul acestei săptămâni „există o creștere anormală a ofertei de mere pentru prelucrare”. Majorarea este estimată la aproximativ 20-25 la sută față de săptămâna precedentă. Totodată, în a doua jumătate a lunii noiembrie, merele pentru prelucrare provin doar din depozitele de fructe, scrie east-fruit.com.
Asociația Producătorilor de Conserve de Fructe și Legume spun în acest sens că recenta pană de curent, deși de scurtă durată, a avut totuși un impact psihologic asupra operatorilor de pe piața de fructe.
Potrivit reprezentanților din domeniul agricol, „unii fermieri pentru a evita pierderile de produse în cazul întreruperilor repetate de curent și a defecțiunilor în funcționarea depozitelor frigorifice, au decis să vândă rapid produsele”. Evident, într-o astfel de situație, vânzătorii nu pot conta pe câștiguri decente.
Anterior, membrii de la ”Speranța Con” au declarat în repetate rânduri că vor accepta „tot mărul pe care fermierii decid să-l trimită la procesare”. Cu toate acestea, în noiembrie, volumul livrărilor de materii prime către fabrici pentru producția de concentrat de mere este mic – câteva sute de tone pe zi.
Mulți operatori de pe piețele de fructe din Moldova notează că în actualul sezon de comercializare, „doar merele de calitate medie și înaltă” sunt păstrate în depozitele de fructe.
În consecință, chiar și în cazul unei creșteri a fluxului de export de mere în decembrie, adică sortarea activă a produselor în depozitele de fructe, vor fi foarte puține produse respinse.