Soroca, mai atractivă pentru turiști. Cetatea va fi renovată

Cetatea Sorocii – unicul monument medieval rămas în țara noastră, va deveni și mai atractiv pentru turiști. Cu suportul Uniunii Europene, până la sfârșitul acestui an, construcția va trece printr-o nouă etapă de renovare. Fortăreața va avea spații expoziționale, sistem anti-incendiu, dar și un ascensor. În ce-a de a doua etapă, UE a alocat peste un milion de euro pentru renovarea cetății, relatează NordNews.

Igor Țarălungă, manager de proiect: ,,Acum suntem la semnarea contractului cu privire la lucrările de restaurare, reabilitare a cetății Soroca. Aranjarea gurii de lup, amenajarea turnului din interiorul cetății, reabilitarea beciurilor și cazematelor care sunt într-o stare deplorabilă. Vor fi consolidate și întărite. Ascensorul va fi amplasat în turnul 4.  Toate lucrările care au mai rămas de făcut se estimează la 13 milioane de lei.

Cetatea Soroca este așezată pe malul drept al Nistrului, ceea ce ar corespunde nord-estului Moldovei istorice. Domnitorii moldoveni au construit o serie de cetăți de-a lungul graniței răsăritene, pentru a ține sub control incursiunile tătarilor, cazacilor sau polonilor. Inițial, aceasta fost construită din lemn, de domnitorul Ștefan cel Mare, apoi, reconstruită din piatră de fiul său, Petru Rareș.

Victor Butnaru, Directorul Interimar al Muzeului de Etnografie și Istorie ,,N. Bulat”, Soroca: ,,Avem o mică bijuterie arhitecturală. Nu o să exagerez dacă o voi compara cu Konigsberg-ul. Dumneavoastră cunoașteți foarte bine că cei care au stăpânit altă dată Konigsberg-ul au trecut și pe aici. Fiecare dintre domnitorii noștri și-au adus aportul pentru ca să refacă această fortăreață, care este, de fapt, un castel:”

Prima etapă de reconstrucție a fortăreței a fost desfășurată acum zece ani, în cadrul proiectului transfrontalier care cuprinde Cetatea de scaun a Sucevei, Cetatea Hotin și Cetatea Soroca. Atunci, Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru renovarea cetății din Republica Moldova.

Janis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova: ,Eu consider că Cetatea a fost reconstruită bine. Acest lucru ar însemna faptul că administrația va putea atrage mai mulți turiști în nordul țării, în regiune, în Soroca. Un astfel de proiect niciodată nu poate fi terminat până la sfârșit. Mereu va exista un lucru de schimbat. Eu consider că acest proiect va continua.”

Fortăreața din Soroca se aseamănă cu cetățile din nordul Italiei, în special cu castelul Caprarola.