Sondaj printre directori de companii: Se estimează stabilitate economică și creștere a prețurilor în trimestrul I 2024

Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat rezultatele Anchetei de conjunctură realizate în trimestrul IV 2023, care reflectă opinia managerilor din diferite sectoare de activitate cu privire la evoluția economică a țării în trimestrul I 2024. Potrivit acestora, se estimează o relativă stabilitate a activității economice și a numărului de salariați, o creștere moderată a prețurilor produselor și mărfurilor, în special în construcții, și o scădere moderată a veniturilor din vânzări.

Industria prelucrătoare

În industria prelucrătoare, managerii anticipează o scădere moderată a situației economice (sold conjunctural -8,8%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -13,7%), ca urmare a unei cereri interne și externe slabe, a unor costuri de producție ridicate și a unor dificultăți de aprovizionare cu materii prime și energie. În schimb, se așteaptă o relativă stabilitate a numărului de salariați (soldul conjunctural -1,6%), datorită menținerii forței de muncă existente și a unor măsuri de stimulare a angajării. De asemenea, se preconizează o creștere moderată a prețurilor produselor industriale (sold conjunctural +7,7%), ca efect al transferului costurilor de producție în prețurile de vânzare.

Construcții

În sectorul construcțiilor, managerii prognozează o relativă stabilitate a situației economice (sold conjunctural -5,4 %) și a numărului de salariați (soldul conjunctural -2,9%), în condițiile în care activitatea este susținută de proiecte de infrastructură publică și de investiții private în locuințe și spații comerciale. Totuși, se estimează o scădere moderată a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -13,6 %), ca rezultat al unei concurențe acerbe pe piață și al unor termene de plată întârziate. Pe de altă parte, se prevede o creștere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +10,0%), ca urmare a majorării costurilor materialelor de construcții și a salariilor muncitorilor.

Comerț cu amănuntul și servicii

În sectorul comerț cu amănuntul și servicii, managerii se așteaptă la o relativă stabilitate a situației economice (sold conjunctural +0,8%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -4,3%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -1,2%), în contextul în care consumul intern se menține la un nivel satisfăcător, iar măsurile de relaxare a restricțiilor sanitare favorizează reluarea activităților de servicii. Se anticipează, de asemenea, o creștere moderată a preturilor de vânzare (sold conjunctural +8,3%), ca reflex al creșterii costurilor de transport, de utilități și de protecție sanitară.

Tendințe în evoluția activității economice pe clase de mărime

În funcție de clasa de mărime a întreprinderilor, managerii au opinii diferite cu privire la evoluția economică a țării în trimestrul I 2024. Astfel, managerii întreprinderilor mari (cu numărul de 250 și peste salariați) estimează o relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -2,8%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -2,1%), o scădere moderată a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -7,0%) și o creștere moderată a preturilor de vânzare (sold conjunctural +6,3%). Aceștia se confruntă cu dificultăți de acces la finanțare, de adaptare la schimbările tehnologice și de pătrundere pe piețele externe.

Managerii întreprinderilor mijlocii (cu numărul de la 50 până la 249 salariați inclusiv) estimează o relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -1,3%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -2,2%), o scădere moderată a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -10,2%) și o creștere moderată a preturilor de vânzare (sold conjunctural +7,7%). Aceștia se confruntă cu probleme de calitate a produselor și serviciilor, de lipsă a forței de muncă calificate și de concurență neloială.

Managerii întreprinderilor mici (cu numărul de la 10 până la 49 salariați inclusiv) estimează o relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural +0,1%) și a numărului de salariați (sold conjunctural +1,6%), o scădere moderată a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -7,6%) și o creștere moderată a preturilor de vânzare (sold conjunctural +8,0%). Aceștia se confruntă cu probleme de birocrație, de fiscalitate și de reglementare.

Managerii întreprinderilor micro (cu numărul saliaților până la 9 persoane) se așteaptă la o relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -2,2%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -2,9%), o scădere moderată a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -6,0%) și o creștere moderată a preturilor de vânzare (sold conjunctural +8,8%). Aceștia se confruntă cu probleme de lipsă de clienți, de acces la informație și de inovare.

Factori de limitare a activității economice

În trimestrul IV 2023, 63% din respondenți au declarat că s-au confruntat cu limitări în activitatea economică. Principala cauză de limitare a activității economice este cererea pe piață insuficientă (raportată de 29,9% din respondenți), care reflectă o scădere a puterii de cumpărare a populației, o creștere a incertitudinii și o diminuare a încrederii în economie. De asemenea, activitatea întreprinderilor este influențată negativ de lipsa forței de munca calificate (22,3%), care se datorează unui deficit de personal specializat, unei mobilități reduse a forței de muncă și unei emigrări masive a tinerilor. Alți factori de limitare a activității economice sunt problemele financiare (22,1%), care se manifestă prin dificultăți de acces la credite, costuri ridicate ale finanțării și întârzieri în plățile de la clienți și de la stat, și consecințele crizei provocate de războiul din Ucraina (14,4%).